Зимна приказка на български: CloudNine

  Сподели

  Shares

  Обичаме зимата и историите свързани с нея. Докато през минали години сме наостряли уши и отваряли очи за актуалното по снежните склонове в чужбина, вече интересното и качественото се създава и у дома. Тези продукти имат добавена стойност с това, че са оригинални и български, отличават се със собствен стил и послание към потребителите. С темата, зимна приказка на български, искаме да ви представим няколко малки родни производители, които създават висококачествена екипировка, с която да вземете максимално хубави емоции от зимата.


  CloudNine Skis and Snowboards

  Семейство
  Зад CloudNine Skis and Snowboards стоят трима приятели. Това са Мирослав Георгиев и Владимир Димитров, страстни планинари и любители на зимните спортове от деца, и Юлиян Арсов, осиновеният от морското крайбрежие привърженик на екстремните спортове. Миро и Влади са инженери по професия, което им позволява да организират сами голяма част от процеса по създаване на ските и сноубордовете. В допълнение идва и опитът на Влади и Юлиян като ски и сноуборд инструктори. Семейството на CloudNine се разширява с присъединяването към проекта на българските скиори Николай Найденов и Вальо Пелтеков и бордистът Тошо Янев.

  История
  През 2014 г. започва изграждане на първата работилница за ски и сноуборд дъски, която се намира в района на град Правец. Там се създават първи прототипи, които се предоставят за тест на треньори, атлети, ски и сноуборд инструктори. Тук съществено участие взимат Николай Найденов, Валери Пелтеков и Тошо Янев. Благодарение на обратната връзка, следващата година (сезон 2015/ 16 г.) се произвеждат подобрени модели. Компанията е основана официално и пуска продуктите си на пазара. След спечелени финансови средства от стартъп предизвикателството „Rinker’s Challenge“, продукцията на CloudNine се мести в нова, по-просторна работилница, с усъвършенствана техническа база.

  Технология
  Ските и бордовете с марката CloudNine са конструирани по технологията сандвич. „Ползваните материали имат различни характеристики и съответно различните комбинации от тях и оформянето им имат различен ефекти върху представянето на дъската,“ обяснява екипа.
  „За нас сърцевината е най-важна и отделяме изключително внимание именно на нея. От дървото зависи не само твърдостта, гъвкавостта и тежестта. Сърцевината дава живот на ските и бордовете, което не може да се постигне със синтетични материали. Нашите „сърца“ са изградени от селектирана дървесина от ясен и трепетлика.“
  „Друг важен елемент е базата. Нашите продукти имат синтерована база. Заради порестата си конструкция, този вид база абсорбира добре ваксата – по-добре от екструдираната база. Това означава повече скорост и по-дълъг живот на най-долния слой. Ако мразите да бутате на равни участъци – това е решението. Като недостатък може да се изтъкне, че изисква редовно ваксиране. Синтерованата база обикновено се използва във високите класове, както и за направата на състезателни ски и бордове.“

  Продукти
  Дъските се предлагат в три профила:
  Full Rocker – формата наподобява сърф, което придава повратливост и уникално усещане в дълбокия сняг.
  Rockered Tip and Tail to Flat Mid – носът и опашката започват малко след автоматите, средата е равна. Тази форма е подходяща за All mountain бордисти, които обичат да използват всички дадености на планината. Подходяща е и за начинаещи – лесна за управление и стабилна.
  Double Camber to mid Rocker – тази форма спада към т. нар. хибридни шейпове. Има изразен camber под автоматите с много лек rocker между тях. Този тип е подходящ за фрийстайл и джибинг, отличава се с много поп (скокливост) и стабилност.

  Сподели

  Shares

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведи твоят коментар!
  Моля, въведи твоето име тук.