„Ледени крака“ или хайлайн високо в Доломитите

На 3000 м. надморска височина през октомври

Сподели

Shares
sas dla crusc Доломити
снимка: summitpost.org/ Скален масив Sas dla Crusc

Планината Sas dla Crusc представлява известен отвесен скален масив в Доломитите, на територията на Южен Тирол, достигащ височина до 2907 м. (връх Ciaval). С колосалния си пейзаж и предизвикателните си релефи, мястото е популярно сред катерачите от района. Този октомври германският професионален слаклайн атлет Фридрих Кюнe изгради красива линия в подножието на връх Ciaval(итал.) и я премина онсайт, балансирайки бос върху нея в продължения на точно един час. След успеха си, Кюне даде логично има на маршрута – „Ледени крака“.

Начинанието изисква предварително планиране от няколко месеца. Подготовката има няколко етапа: избор на точна локация по скалата, която да позволи изграждането на маршрута; физическа и психологическа подготовка за наличните условия; логистика около транспортирането на инвентара и екипировката за оцеляване във високата планина до труднодостъпното място (всичко тежи 250 кг.). Самият Кюне е на 26 години и се занимава със слаклайн от седем. Младежът е популярен със соловите си изпълнения – най-вече с наскоро постигнатия световен рекорд за соло на хайлайн – 72 м. дължина, на височина от 400 м., осъществен над водопада Хънлан, в Канада. Преди да се запали по слаклайна, Кюне се занимава активно с катерене.

фридрих хюне хайлайн доломити
снимка: Фридрих Кюне, fb

Немецът разполага с екип от няколко човека по време на преживяването на Sas dla Crusc, сред които и колегата му Кирин Хертерих. Групата прекарва два дни на скалата, където през нощта температурите достигат минус 10 градуса. Маршрутът се простира между подножието на връх Ciaval (300 м. под него) и отсрещна скала и има дължина 132 м. Целта на Кюне е да го премине с ползването на осигуровка (а не соло), но от първи опит. Решението му е да го изходи с боси крака, за да има по-добро усещане за лентата, което се оказва огромно изпитание срещу студа. Налага се слаклайнерът да успее от първия път (онсайт), за да не рискува допълнително измръзване на краката, докато виси във въздуха. Когато е върху лентата, краката му са поне малко защитени и са в движение. Кюне се справя с предизвикателството по план, но признава, че към края краката му почти са се превърнали в лед.

В следващото видео може да се насладите на съчетанието от пейзажа на Sas dla Crusc и неповторимата разходка на Фридрих Кюне. Телевизионният репортаж на немското дигитално списание „Бризант“ показва и много подробности от реализирането на проекта. Коментарът е на немски език, но повечето детайли в него вече научихте от текста по-горе.

Материалът е изготвен с помощта на Лазар Янчев.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.