Най-екстремното безмоторно излитане

0
 

Сподели

Shares

volkswagen amarok

Да излетиш с безмоторен самолет от изключително къса писта по стръмен наклон, завършващ с отсечен ръб – възможно е, с помощта на VW Amarok.

ЛЕТИЩЕТО
Куршевел във Френските Алпи е известен ски курорт, но още по-известен е с едно от най-опасните летища в света. Намира се на 2007 м н.в., с дължина на пистата от едва 537 м и наклон от 18.66%.
Само на най-опитните пилоти е позволено да излитат или кацат на летище Куршевел. Тук е заснета и сцената във “Винаги ще има утре”, където Джеймс Бонд извършва особено опасно кацане

Вятърът тук се променя много бързо. Ако си решил да излетиш от това летище, имаш само два варианта – или излиташ, или умираш.

ПИЛОТЪТ
Един от най-добрите пилоти на безмоторни самолети в света се наема да предприеме опасното излитане. Клаус Олман е носител на повече от 60 световни рекорда, включително най-дългото разстояние, прелетяно с безмоторен самолет – 3009 км, и единственият, прелетял над връх Еверест с безмоторен самолет през 2014 г.

САМОЛЕТЪТ
Безмоторните самолети имат конструкция с много ниска маса, а за излитането си най-често използват друг самолет, който ги тегли до достигането на необходимата височина и скорост. Излитането на безмоторния самолет може да стане и посредством теглене от автомобил, но той трябва да е с изключително мощен двигател, за да успее да даде начална скорост на самолета. За да се справи с предизвикателството на късата и стръмна писта, която завършва с отсечен ръб, автомобилът трябва да притежава и безупречни спирачки. След откачането, безмоторният самолет лети, използвайки набраната скорост и своята аеродинамичност. Максималната скорост, която може да достигне безмоторен самолет, е 280 км/ч.

VW Amarok
– Ефективен и мощен: 3.6 V6 TDI двигател с мощност 165 кВт/224 к.с
– Перманентно задвижване на четирите колела 4MOTION за надеждно пътно сцепление по всякакъв терен
– Иновативната 8-степенна автоматична скоростна кутия и изключително високият въртящ момент от 550 Нм предлагат повече от достатъчно теглителна сила за движение извън пътя
– Offroad-ABS режим, специално разработен за движение в пресечен терен
– Страничен наклон: Amarok има склонност към екстремното и може да се справи дори с пътища, чийто страничен наклон е 50°
– С ъгъл на рампата от 15,6° спокойно минавате дори през големи дънери или скали.

volkswagen amarok

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.