Изследване на гравитацията

Раждането на студио Teton Gravity Research

Сподели

Shares
TGR Tight Loose Сам Смути
снимка: TGR, Nic Alegre/ Сам Смути във филма „Tight Loose“ (2016)

„Винаги ми е ставало смешно, като се замисля за името на компанията ни, Teton Gravity Research. Ние се занимаваме с изследователска дейност. Това винаги е било един голям експеримент и ние постоянно развиваме дейността си, в лаборатории в различни точки на света“. Това казва един от основателите на филмовата – а вече и мултимедийна компания TGR, Тод Джоунс. В първите години на работа на студиото обаче, лабораторията е само една и тя се казва Джаксън Хол. Популярният курорт се намира в полите на планинската верига Тетон – същата, чийто силует дооформя фирмения знак на TGR.

Планината Тетон, която е част от Скалистите планини (Rocky mountains), се смята за една от най-красивите и внушителни такива в САЩ. Това са остри скални върхове, с височини над 3500 м., които се нижат в продължение на 64 километра. Сред тях са Големият и Средният Тетон, съответно с височини 4198 м.(макс. височина) и 3903 м. Планината се изкачва рязко над тетонската долина, оформяйки силно изразена падина, наречена „Дупката при Джаксън“ (Джаксън е името на местното градче), или Джаксън Хол. В историята мястото е известно с обилните си снеговалежи, което, към края на 90-те години, го превръща в мека на беккънтри ските и сноуборда. Когато братята Стив, Тод и Джеръми Джоунс се местят да живеят там през 1995 г., курортът все още се смята за един сред многото други в САЩ, предлагащи добри условия за снежен туризъм.

Раждането на студиото има някак очаквана предистория и тя е подчинена на любовта към зимните спортове и природата. Самите Стив и Тод са екстремни скиори, със сериозен опит в голямата планина, конкретно по големите снежни склонове на Аляска. Двамата работят там известно време като ски гидове. Освен, че искат да се възползват от богатия терен и добрите снежни условия в Джаксън Хол, Стив и Тод имат сериозният план да създадат филмово студио. Джеръми, най-младият брат, е по това време само на 20 години и затова няма активна роля в създаването на компанията. За сметка на това може да го видим как чертае склоновете на планината още в първия филма на TGR – на сноуборд, още от самото начало, за разлика от своите братя. Партньори на Стив и Тод в новия бизнес стават двама техни приятели, Дърк Колинс и Корей Гавит.

Снимането на филми е една съвсем непозната сфера за групичката скиори и влечението им към подобен проект е повече от желание да документират спорта и постоянния прогрес в него, отколкото от някакви артистични нужди. Работата по първия филм „Кънтиниум“ например е съпътствана от малки снимачни гафове и много неуспешни кадри. Грешките обаче се оказват най-добрият учител. С повечко воля, четиримата основатели успяват да развият уменията си и в следващите годините се стараят да следват всички фотографски тенденции и да работят с най-актуалната снимачна техника.

Ключов елемент в историята обаче остава курортът Джаксън Хол, който и до ден днешен е базата на TGR. Първите четири филма, които изкарват Teton са почти изцяло снимани в Джаксън и въпреки това съдържанието им остава винаги ново и вълнуващо. Характерът на филмите се изгражда именно на тази локация. Красивите, стръмни склонове и изобилието от сняг, обусляват тези задължителни елементи, които добре познаваме от филмите на TGR – фрийрайд и екстремност, които стигат до крайности. За доказателство, ето и няколко от най-екстремните спускания в историята, заснети от TGR:

1) Девилс Тъмб, Аляска, скиор Дарън Ралфс

devils thumb Аляска
снимка: mountainproject.com

2.) Среден Тетон, Уайоминг, скиор Грифин Поуст

Среден Тетон
снимка: Teton Gravity Research

3.) Планината Брейкнек, Ню Йорк, скиор Мика Блек

breakneck ridge
снимка: Teton Gravity Research

4.) Хейнс колар, Аляска, скиор Тод Джоунс

Хейнс колар
снимка: скрийншот, Teton Gravity Research

5.) Стената Шангри-ла, Непал, сноубордист Джеръми Джоунс

Шангри-ла Джеръми Джоунс
снимка: Teton Gravity Research

6.) Пайръмид геб, Юта, Сейдж Катабрига-Алоза

pyramid gap
снимка: newschoolers.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.