Адам Ондра с най-трудното изкачване в света

Сподели

Shares
Адам Ондра
Адам Ондра. Снимка: Planetgrimpe

Адам Ондра е един млад човек, който не само е невероятно добър в това, което прави, но и е наясно с този факт. През лятото на 2015 г., малко след първото свободно изкачване на най-трудната линия за свободно катерене в света, от американската свръзка – Томи Колдуъл и Кевин Джорджисън, Ондра казва следното: „Томи и Кевин свършиха страхотна работа, като освободиха този маршрут. Аз самият определено бих искал да го пробвам следващата есен и евентуално да го изкатеря по-бързо.“ 23-годишният чех пристига в края на този октомври в долината Йосемити, където се намира въпросният маршрут,“Dawn Wall“, на голямата скална стена Ел Капитан. Планът му е да изкачи 1000-метровия маршрут за пет-шест дни – около две седмици по-бързо в сравнение с предишното постижение.

„Dawn Wall“ е считан за най-трудният преминаван свободен маршрут в света, заради участъците изключително гладка плоча, през които минава линията, комбинирано с голямата дължина. Това са общо 32 въжета, две, от които, с трудност 9а и 14 с различни варианти на трудност от степен 8. Ондра преминава маршрута за 8 дни, катерейки в традиционен свободен стил (бел.ред. – с помощта на спец. екипировка и без да ползва клинове).

Снимка ©Heinz Zak
Снимка ©Heinz Zak

Постижението на чеха впечатлява с няколко момента. Това е второ преминаване на маршрута изобщо, а самостоятелното му изкатерване увеличава – да кажем двойно, неговото физическо и психическо предизвикателство (бел ред. – най-често се катери в двойна свръзка и участниците се редуват във воденето; в този случай единият от катерачите има единствената роля на осигуряващ). Като прибавим бързината на изкачване и минималния опит на младежа в традиционното катерене (той е смятан за най-добрият катерач в спортното катерене), нещата започват да клонят към свръхчовешкото. Съществува и по-фрапантна гледна точка. Стотици хора прекарват години в Йосемити, за да стигнат до момента, в който могат да катерят трудните маршрути в долината. Младият чех идва на първо посещение в катерачната мека, за ограничен период от месец и половина, набелязва си и изкачва възможно най-трудния маршрут. При това положение няма кой да оспори най-добрия в света.

Тук трябва да се отбележи и добрият избор на подход към катерачния проблем. Ондра разучава маршрута само стратегически, като го минава по най-бързия възможен начин – със свободно или изкуствено катерене. „Аз само минавам през хватките, за да измисля последователността им, и продължавам нагоре. Първият пасажен участък на маршрута определено изглеждаше изключително труден за преминаване свободно. Почти невъзможен. Ще трябва да разгледам всички тези малки щипки по-внимателно.“ При изкачването си, Колдуъл и Джорджисън предприемат нещо съвсем различно – те прогресират по линията, като и двамата задължително преминават пасажа чисто, което ги забавя и изморява.

И все пак, как се чувства един спортен катерач на Ел Капитан? В най-трудния участък от маршрута – въжета 14 и 15, Ондра пада около 12 последователни пъти преди да се откаже за деня. „Не беше, защото нямах вече сили, или защото условията бяха твърде лоши. Просто бях крайно изплашен и прекалено нервен, за да се катеря,“ споделя младия чех.
„Когато ми предстои да катеря нещо трудно, винаги съм притеснен. Но обикновено, веднага щом тръгна по маршрута, всички съмнения и страхове изчезват, просто защото нямам време да мисля. Тук стилът е малко по различен. Не, че катеренето е по-лесно – просто е различно. Намират се някои удобни позиции, в които имаш времето да се замислиш и да започнеш да се съмняваш…и изведнъж просто падащ. И това е много, много дразнещо и трудно за преодоляване за ума.“

ел капитан михаил михайлов биг уол
снимка: Михаил Михайлов/ Ел Капитан. Линията „Dawn Wall“ върви по дясната, осветена част на скалата.

Повече за биографията на впечатляващия катерач, може да прочетете тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.