Бузлуджа в „Ruin and Rose“

Сподели

Shares
ски филм премиера Ruin and Rose
снимка: Ruin and Rose архив

Вече ни обзема огромно нетърпение за премиерата на филма „Ruin and Rose“ тази вечер (21-ви ноември). Часове преди прожекцията решаваме да ви запознаем с един от моментите, които ще ни е най-интересно да видим на големия екран в Зала 3 на НДК – паметникът на Бузлуджа. Филммейкърите от Matchstick Productions са засенели един вълшебен сегмент на мистичното място, който се простира в цели пет минути и оставя много специални усещания на тържественост и вечност. Самото видео ще намерите по-надолу, а преди това няколко откраднати момента от интервюто с режисьора на филма Бен Стургулевски пред Списание 360, което ще намерите в предстоящия Зимен брой.

Как разбра за България и паметника Бузлуджа?
Стургулевски: Снимахме в Европа и един от скиорите каза, че трябва да видим този паметник – мислеше, че е доста невероятно място, на което да заснемем джиб сегмент. Изглеждаше наистина изключително, направо ни отвя, когато видяхме снимките в Гугъл. Но по това време нямахме никакво свободно време в графика, затова го оставихме на заден план. Месец по-късно обаче, пътуването ни до Кашмир пропадна заради лош сняг, и търсех с какво да го заменя. Спомних си за Бузлуджа, но след няколко обаждания и проверка на уебкамерите, бяхме сигурни, че няма да има сняг тази година. Почти се бяхме отказали, обаче седмица по-късно погледнах уебкамерата и видях, че са паднали няколко сантиметра сняг. Няма и 24 часа по-късно бях в самолета, и екипът се събра от всички краища на света при паметника. Беше лудо изживяване!

Бузлуджа
снимка: Ruin and Rose архив

Каква е ролята на Бузлуджа във филма, какво символизира?
Стургулевски: Сградата се вписа перфектно в темата. Във филма светът е свършил, човечеството е изчезнало, останала е просто обвивка от това, което е било. Бузлуджа е нещо много подобно… разпадащ се символ на нещо, което вече го няма. Красиво, но разрушено. Но отвъд това, паметникът работи и в посока цялостната идея на филма – дори когато всичко е безнадеждно, можем да направим най-доброто с това, което имаме. Дори когато светът е свършил, все още има шанс да бъде възроден. Мисля, че идеята скиорите да използват това безполезно, забравено място, давайки му шанс за втори живот, проработи наистина добре. Трябва да правиш каквото можеш с каквото имаш, дори да не е много.

Премиерата на филма ще се състои на 21-ви ноември, в Зала 3 на НДК, от 20 ч. Билети за прожекцията все още има и могат да бъдат закупени на входа на залата. Организатори на събитието са сдружение „Freeride Bulgaria“. Автърпарти – в бар Switch.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.