Бунгало с „пипала“ срещу боклук

0
 

Сподели

Shares

Колко еко може да е една еко къща от бъдещето? Докъде стига въображението на природолюбители и дизайнери?

Архитект от Филипините разработва бунгало „медуза“ с „пипала“, които улавят боклука и чистят замърсени води.

Бунгало с „пипала“ срещу боклук
снимка: Janine Hung/IanGo

Джанин Хан участва с проекта си Jellyfish Lodge в конкурса Inhabitat’s Biodesign.

Структурата прилича на гигантски робот медуза, но един ден може да заработи като приятно място за нощувка, насочено най-вече към опазването на околната среда.

Плаващите бунгала имат кухня, ежедневна и спалня. Нещо повече – вътре в тях има градина, в която ще могат да се отглеждат зеленчуци и да се лови риба.

Под бунгалото са разположени „пипала“, които улавят и събират боклука. Те могат и да филтрират замърсена вода, за да я направят годна за употреба или да я върнат обратно към източника, но чиста.

Бунгалата се захранват от слънчеви панели, които покриват куполовидния им покрив. А стъклени стени предпазват структурата от бури и държат комарите навън.

Бунгало с „пипала“ срещу боклук
снимка: Janine Hung/IanGo

Съдиите в конкурса за иновативни места за отдих отбелязват, че „Jellyfish Lodge предлага един по-добър живот дори в най-замърсените речни гета чрез премахване на отпадъци, почистване на вода, отглеждане на храна и пречистване на въздуха със слънчева енергия“.

„Идеята се роди от желанието ми да създам една печеливша взаимовръзка между човека и майката природа. Бунгалата могат да се използват като алтернативни домове или стаи за почивка. Ще ги направя по-удобни, като ги свържа с мостове“, поясни архитектът Джанин Хан.

За момента проектът е само на хартия, но нищо не ни пречи да помечтаем, заедно с неговия създател, за едно еко бъдеще.

Бунгало с „пипала“ срещу боклук
снимка: Janine Hung/IanGo

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.