Проектът ParaKids

0
 

Сподели

Shares

Няма нужда да ви убеждаваме какво ползотворно влияние има спортът върху здравето и тонуса на всеки човек. Безспорно обаче, най-добри наблюдения върху ползите от физическите активности, имат хората, занимавали се професионално с тях.

Точно като Бояна и Даниела, които създават проекта ParaKids – една от идеите – финалисти в инициативата „Промяната”.

ParaKids
Снимка: Фейсбук страница ParaKids

Бояна Коцева е инструктор по ски от 8 години, учител по физическо възпитание и спорт от 2 години и докторант първа година в НСА „В.Левски”, а Даниела Садикова е дългогодишен професионален състезател по плуване и в момента – докторант по кинезитерапия. Двете заедно създават ParaKids, за да помагат на деца с физически проблеми чрез спорт.
Деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло работят с момичетата, които искат да направят спортът и заниманията на открито достъпни за всички деца. Целта е една – животът на всяко дете, физическото му състояние, самочувствието и духът да бъде подобрен със средствата на спорта и адаптираните упражнения, насочени конкретно към нуждите и проблемите на детето.

В момента Бояна и Даниела осигуряват тренировки по плуване и лечебна гимнастика. Двете вярват, че именно чрез спорта децата отключват неподозираните си способности.

Целта на създателките на ParaKids е да се сдобият със специализирана екипировка за адаптиран спорт, с която децата с увреждания и нарушения в развитието да имат достъп до различни видове спорт. Така те ще могат да тренират заедно с връстниците си както в басейна, така и на пистата или стадиона, и сред природата, а вярата на Бояна и Даниела е, че така децата ще станат по-смели, по-здрави и по-уверени във възможностите си.

ParaKids
Снимка: Фейсбук страница ParaKids

Проектът на Бояна и Даниела можете да подкрепите чрез инициативата „Промяната“ тук, а на официалната страница на ParaKids във фейсбук можете да научите повече за инициативата.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.