Критериум колоездачно състезание в София

Сподели

Shares
критериум софия
визия: клуб „Бегач“

Тази събота (19 ноември) в София ще се състои едно забавно колоездачно мероприятие, което е отворено за райдери от всички колоездачни дисциплини. Става въпрос за състезание от вида критериум, което включва въртене на обиколки по затврено трасе от градска среда за определено време или брой завъртания. Дисциплината е за шосейни, а отскоро и за фикси колела. В случая, клуб „Бегач“, които са организатори на въпросното събитие, „Критериум София“, експериментират с формата и канят всички любители на колоезденето да пробват изживяването в парковото пространство на „София тех парк“. Това включва фикси и маунтинбайк колела. Състезанието има входна такса, но обещава професионална организация, включваща електронно измерване на състезателното време, рекламна фланелка на събитието и медецинско обслужване на място. Клуб „Бегач“ е неправителствена организация с обществена полза и събраните средства ще бъдат ползвани за благотворителност. Събитието има възрастово ограничение за участие над 18 г.

По принцип критериум състезанията изискват по-бързо каране от други шосейни формати и сериозни технически умения, заради комбинацията от скорост и резки завои; имат масов старт и доста физическо натоварване и адреналин по време на цялата надпревара, която брои обиколки с дължина до три километра ; задължително се провеждат в градска среда и често привличат многобройна публика. „Критериум София“ ще започне с масов старт от максимум 50 човека, като ще има три отделни надпревари за хората с определен тип колела – шосейни, фикси (или single-speed) и планински. Шосейките ще започнат първи, в 9 ч., и ще бъдат последвани в този ред от другите две групи. Определеното трасе за състезанието е с дължина от един километър и може да бъде разгледано подробно на сайта на събитието. Целта на участниците ще бъде да направят максимален брой обиколки за време от 30 минути. Мъжете и жените ще се състезават заедно, но и в двете групи ще бъде излъчен победител. Тъй като масовият старт налага поетапно тръгване по трасето, времето на всеки участник ще бъде измервано индивидуално чрез гейт и RFID чип на състезателния номер.

Повече информация за мисията и благотворителната дейност на клуб „Бегач“ може да намерите на уебсайта на организацията begach.com

По-долу може да видите едно приятно видео за най-известния критериум в САЩ, Red Hook Crit.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.