Фестивал за късометражно кино ФИЛМИНИ

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Тазгодишното издание на международния фестивал за късометражно кино ФИЛМИНИ се провежда за четвърти път, тази година в датите 13-ти – 18-ти октомври в софийските кино зали Одеон, Дом на киното и Червената къща.

Островът на кучетата

По време на фестивала можете да гледате над 70 късометражни филма от цял свят – от Централна и източна Европа, Балканите, Скандинавските страни, Великобритания, Франция, Иран, Израел и от други различни кътчета на света в разообразни жанрове и стилистика – игрални, анимационни, експериментални, свежи, бунтарски и зареждащи!

Официалното откриване на фестивала, утре, 13-ти октомври, ще започне с филмите от Конкурсна програма част I. Сред тях в състезание влизат мюзикъл-разговор, сурова анимация, семейни конфликти,  предсвадбена афера, трилър по изгрев и история за токчета, а заглавията в нея са английските „Музикална пиеса” и „Закуска”, израелският „Първа помощ”, българските „Топъл ноември”, „5 метра коридор”, „Чужди стъпки”. Късометражният филм в пълния му блясък от форма и съдържание е само началото на четириактовата Конкурсна програма.

Конкурс и награди:

Конкурсният характер на фестивала е развит в 4 състезателни програми и награди по категории:

Голямата награда на ФИЛМИНИ – парична премия от 1 200 € за режисьора на най-добрия филм на фестивала;
Награда за най-добра анимация – статуетка, грамота и премия от 500 € за режисьора на филма;
Награда за балкански филм – наградата за най-добър балкански филм се състои от грамота, статуетка и премия от 1000 € за режисьора.

Българският конкурс е представен от 6 филма на автори от страната, които се състезават, както помежду си така и с всички филми за Голямата награда на ФИЛМИНИ. За най-добрия български игрален късометражен филм се присъжда наградата на Кodak Сinelabs България. Тя се състои в предоставяне на камера, филмова лента и лабораторни услуги, които да бъдат използвани за създаването на късометражен филм от наградения режисьор. Наградата трябва бъде усвоена в рамките на една година, а филмът — представен като премиера на ФИЛМИНИ 2011.
За да не остава незачетено и мнението на публиката ФИЛМИНИ й дава право на глас, учредявайки награда на публиката – тя може да гласува за всеки филм, показан по време на фестивала.

Любовна Кройка

Паралелни програми:

За да покаже на зрителите най-добрите произведения в късометражния жанр ФИЛМИНИ създава и паралелни програми – такава е специалната програма „Избрано от световен екран”. Тя показва знакови филми в определени тенденции в късометражното кино или филми от отличили се и превърнали се в ключови фигури режисьори, както и ленти, награждавани на международни филмови форуми. Сред тях е френският късометражен „Островът на кучетата”, носител на голямата награда на фестивал в Кан за 2010 – „Златна палма”; „Нанадолнище” – филм от Израел със „Сребърна мечка” от фестивала Берлинале и два филма в селекция от филмовия форум във Венеция – „Момиче като мен” и „Облаци, ръце”.

Фокус програми:

Друг акцент по време на 4-тото издание на фестивала ФИЛМИНИ са фокус програмите. Късометражни филми от Полша, повлияни от творчеството на Кешловски, филми от Скандинавски страни в характерната изобразителна стилистика и емоционалност, програма Labó – неконвенционални, експериментаторски и новаторски филми видео арт, мултимедия, визуален пърформанс, фото роман, както и една много специална програма „Международното жури представя” – филми, създадени от представителите на журито на ФИЛМИНИ 2010.

Проектът ФИЛМИНИ е одобрен, финансиран и подпомогнат от Столична програма “Култура” и се провежда с подкрепата на ИА „Национален филмов център”, Българска национална филмотека, програма Мобилност на Национален фонд „Култура”, Полски културен институт, Френски културен иститут, Институт “Nordic culture fund”, Програма „Младежта в действие” на ЕС и NISI MASA.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.