Какво да вземем на Монблан

1
 

Сподели

Shares

През месец август четирима души от екипа на Декатлон предприемат пътуване до Алпите с цел изкачване на върховете Монблан и Гран Парадизо. Както всяко пътуване, свързано с посещение на красивата планина и това е много вълнуващо и изпълнено с незабравими моменти.

Какво да вземем на Монблан
Снимка: G Аdventures

Първият връх, към който групата поема е Монблан, а изходната точка за прехода е градчето Лес Уш, разположено в съседство до Шамони. Следва изкачване до хижа Тетрус, в близост до която пътешествениците остават да пренощуват, а на сутринта започват изкачването към Монблан, което преминава през хижа Готе, х.Дом Дю Гуте и заслон Вало, последната постройка под върха. За около 10 часа групата достига алпийския първенец и за още 7 се връща обратно до хижа Тетрус.

Пълния разказ на Михаела, Велислав, Росен и Петър можете да прочетете в блога на Декатлон тук.

Преди да предприемат пътуването си до алпийските върхове обаче, четиримата планинари изготвят подробен списък на екипировката, необходима за подобно начинание. Ето какво трябва задължително да подготвим, ако планираме изкачване през месец август.

Checklist

На първо място екипът на Декатлон поставя голямата раница. Важно е тя да бъде поне 50-60 литра и с твърд и здрав гръб.

Нещата, които не бива да забравяме, когато отиваме на преход, по време на който ще нощуваме на палатка са: самата палатка, топъл спален чувал, шалте, котлонче и достатъчно газови бутилки, съдове и нож. Групата съветва при избора на чувал да се ориентираме спрямо температурата, отбелязана като комфортна. Също така препоръчват взимането на две котлончета, защото едното винаги може да се развали или да започне да изпуска газ.

Монблан
Снимка: Objectif France

ВИЖ ПОВЕЧЕ: Как да подредим раницата правилно

По отношение на дрехите в списъка влизат: водоустойчиво яке и панталон, ветровка или пухенка, топли и водоустойчиви ръкавици, достатъчно чифтове чорапи (топли за спане и дишащи за преходите), полар и пуловер, тениски. По отношение на тениските има два варианта: памучни, но повече на брой, за да бъдат сменяни често или синтетични, които изсъхват много по-бързо и още върху тялото. Облеклото се допълва от термобельо – блуза и клин, при спане на открито и шапка и бъфче/бандана.

При преход до връх от ранга на Монблан неизменна част от багажа е и така нареченият инвентар. За своето пътуване Михаела, Велислав, Росен и Петър взимат седалка, въже, карабинери, пикел, котки и твърди туристически обувки.

Списъкът се допълва от: челник и фенер, както и резервни батерии за тях, кибрит или запалка, карта на местността, слънцезащитен крем и задължителна аптечка.

Монблан
Снимка: Travel Dragon

Освен, че изкачва Монблан, екипът на Декатлон предприема преход и до Гран Парадизо. След като цялото им пътуване завършва благополучно и с успех, можем да им вярваме при изготвяне и на собствения си списък с екипировка за планина.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Забравихте очилата,много важен елемент!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.