Вълните са в Ахтопол, БАЕВС е на 20

0
 

Сподели

Shares

Струва си да изчакаш, когато знаеш, че накрая търпението ти ще бъде възнаградено подобаващо. Морето е стихия, която не иска да бъде подчинявана. Струва си да изчакаш то само да събере силата си, а с нея да „пристигне” и перфектната вълна. Струва си да си търпелив, когато очакваш, че нещо голямо ще се случи. Струва си да изчакаш, когато искаш да дадеш най-доброто от себе си.

БАЕВС сърф
Снимка: HARRYSUN Photography

На 17-и и 18-и октомври в залива на гр. Ахтопол се проведе дългоочакваният Сърф Фест за юбилея на БАЕВС. След 6-седмично забавяне, прогнозата идва с цялата си мощ.

В първия ден вълните обаче са твърде хаотични, неподредени, големи и заливат цялата сърф зона в пяна, без да се образува т.нар. ефект на дифракция. Фестивалът започва със Сърф Арт Ателие, по време на което с доза въображение и рециклируеми материали от плажа се създават купите за бъдещите шампиони в сърф състезанието. Ателието се случва в читалището на Ахтопол сред произведенията в изложбата на Жожо Георгиев – скулптор и художник. Денят завършва с прожектиране и връчване на наградите на победителите от фотоконкурса „ХХ Сърф в Черно Море с БАЕВС“ и прожектиране на моменти от българската сърф история.

БАЕВС сърф
Снимка: HARRYSUN Photography

На сутринта от втория ден вълните обаче все още се разливат с пълната си мощ и организаторите се оказват пред дилемата дали да не отложат състезанието с още един ден. Това обаче крие риск в третия ден вълните напълно да изчезнат и цялото чакане да се окаже напразно. След пробно влизане във водата на Дани – „Желязната Финка“ от Созопол и Нико „Бобъра“ – секретар на БАЕВС, е взето решение състезанието да се проведе привечер.

Общо 27 участника в три групи – две „старчета” и една „дребни”, се готвят да яхнат вълните. Най-младият участник е 13-годишната Жана, а най-възрастният – Алексис, е на 50. Състезанието започва.

БАЕВС сърф
Снимка: HARRYSUN Photography

Оценяването става така: старчетата и публиката оценяват дребните, като всеки се подписва до името на фаворита си и обратното – дребните и публиката оценяват старчетата, има един съдия, който следи за интерференции и правилата за безопасността във водата. Тази година обаче, се цели не само празнична атмосфера, приятелски дух, търсене на максимален резултат и създаване на истинска състезателна сърф арена, а и постигане на една мечта – нощен сърф.

БАЕВС сърф
Снимка: HARRYSUN Photography

От късния следобед до под лунна светлина участниците се състезават по време на 20-годишния юбилей на Асоциацията. Емоцията и еуфорията от това, че преодоляват страховете си, че се впускат в мистично изживяване, непрактикувано до момента, завладяват състезателите и всички излизат от водата с усмивки на лице и като истински шампиони. Онези, които пък биват оценени най-високо от публиката и самите състезатели са:

Крис ‘Железният’ Саралиев от Варна – 1-во място;
Дани ‘Желязната Финка’ от Созопол – 2-ро място;
Рики от гръцкия тим сърфисти и Николай ‘Бобъра’ Николов – споделено 3-то място;
Бодиборд мъже – Киро;
Бодиборд жени – Мариета;

БАЕВС сърф
Снимка: HARRYSUN Photography

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.