Бързи факти за Матерхорн

1
 

Сподели

Shares

Матерхорн вероятно е най-разпознаваемият сред всички върхове на Земята. Ето и някои „бързи” факти за върха с форма на пирамида.

Матерхорн
© Andrew Geraci/ Red Bull Content Pool

Височина: 4478 м.

Форма: Пирамида, всичките стени на която съвпадат с географските посоки, тоест северната стена сочи север, южната – юг и тн.

Как се е формирал? Смята се, че Матерхорн е на възраст 50-60 милиона години и се е образувал, когато от мощен сблъсък на тектонски плочи земята се е нагънала нагоре. Установено е, че твърдата скала на върха най-отгоре всъщност е била част от африканската континентална плоча, така че в известен смисъл стъпилите на върха, са стъпвали и в Африка.

Време: Заради изолираната си географска позиция и височина, върхът формира свой собствен климат, различен от заобикалящия, който често се изразява в тежка мъгла и поривист вятър. Времето на Матерхорн е едно от най-големите предизвикателства за планинските спасители, защото понякога предизвиква заледявания по роторите на хеликоптерите.

Матерхорн
© Andrew Geraci/ Red Bull Content Pool

Първо изкачване: 14-и юли 1865 година от 7-членна експедиция, водена от Едуард Уимпър, за когото се смята, че е и първият, стъпил на върха.

Изкачвания на година: Около 2000.

Време до върха: В по-отдавнашната история изкачването до Матерхорн по северната стена отнемало около два дни. Днес до върха при благоприятно време може да се достигне за около 8-10 часа.

Сутрешен Матерхорн
Сутрешен Матерхорн

Вдъхновение за всички: Връх Матерхорн ентусиазира не само редица алпинисти, но и… шоколадиери – в далечната 1908 година швейцарско семейство забърква тайна рецепта за шоколадов десерт, а формата му е вдъхновена именно от върха, приличащ на пирамида. Досещате се за кой десерт става дума – освен формата на триъгълните блокчета, наподобяващи алпийския гигант, швейцарският шоколад „Toblerone” избира разпознаваемия връх Матерхорн и за свое лого.

Мармоти: Около 1000 алпийски мармота населяват околностите на върха.

Котката Мат: Планинска „легенда“ гласи, че през 1950 година котката Мат бяга от дома си – хотел Belvedere в Цермат, за да проследи група алпинисти, тръгнали към Матерхорн. Животинката чакала на върха, когато планинарите пристигнали.

Алпийски мармот
Снимка: reveal.co.uk

ВИЖ ОЩЕ: Историята на алпинистките изкачвания на Матерхорн, разказана от доц. Сандю Бешев >>

ЗА ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ИСТОРИИ: Следвай 360° във фейсбук

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.