Кендама: Всичко е в баланса

0
 

Сподели

Shares

Японската традиционна играчка Кендама не може да се нарече екстремно занимание, но може да се нарече донякъде спорт. Играта върви ръка за ръка с един истински екстремен спорт – слаклайнинг (и вариациите му хайлайнинг и триклайнинг).

кендама игра
снимка:skilltoys.de

Факт е, че каквото и мероприятие да посетите, свързано с този спорт, ще установите, че кендамата се явява един вид продължение на хорските ръце и отнема редовно половината от вниманието на събеседника ви. Играта се връзва идеално със слаклайн културата – ярки цветове, подскоци и улавяне на баланс.

Самата играчка е изключително проста и направена от дърво. Състои се от две части – топче и тяло (дръжка), като двете са свързани с около 40-сантиметово въженце. Четирите основни направления на тялото завършват с три чашки и една ос. Най-елементарната цел е да „уловиш“ топчето на едно от четирите места. Реално обаче, формата на дръжката, и комбинация от всички елементи, позволява безброй възможности за баланси на топчето върху тялото на играчката, а също и завъртания, прехвърляния и удари. Движенията могат да се оприличат на тези при играчките йо-йо, диаболо и жонглиране. Истината е, че за улавянето на баланса, особено при по-сложните трикове, се задейства цялото тяло, което прави заниманието доста динамично.

Допирните точки на Кендама със слаклайнинга са в развиването на упоритост, концентрация, контрол и ловкост на движенията, търсене и задържане на баланс. Играта, подобно на спорта, е страхотно упражнение, както за тялото, така и за ума.

В случай, че имате желание да пробвате Кендама, може да посетите някоя от работилниците на Серафим Захариев, основател на организацията, ангажирана с разпространението на играта в страната ни – Кендама България. Същите хора могат да ви помогнат да се сдобиете и със собствена играчка. Серафим е и един от най-активните хора в популяризирането и развитието на слаклайнинга у нас.

В следващото видео може да видите какво представлява самата игра и какво ниво на умение може да се дотигне с отдадена практика в рамките на две години. Основно действащо лице е самият Серафим.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.