Конкурс „Дърво с корен“

1


Дата на събитието: 15.10.2010

Сподели

Shares

Има ли дърво, което за вас е нещо много повече от дървен материал? Което е значимо, ценно, лично? Важно за пространството, в което живеете, или вписващо се в ритъма ви на живот – бил той всекидневен или празничен? Такива дървета, истории и разказвачи се търсят в конкурса, организиран от фондация „ЕкоОбщност”.

Търси се дървото с корен – с история, произход, традиция, принадлежност, с връзка с живота, с природата, със земята.

Разкажете и ни покажете защо това дърво е различно и с какво – за вас, вашето семейство, приятели, съученици или съграждани, защо искате за него да научат повече хора и то да бъде отличено. Напишете ни историята му, животът му днес, но и как бихте искали да продължи тази история?
Дървото може да е герой в лична история, в историята на общност, място или селище, в ритуал или традиционен празник, в легенда, предание или вярвания, в спомен или мечта. Може да е рядък вид, природна забележителност, свещено дърво или просто дървото, под чиято сянка сте слушали приказки от баба…

КАК ДА УЧАСТВАТЕ

В конкурса “Дърво с корен 2010” могат да участват всички – индивидуално или като група хора, училищен клас, местен клуб, и т.н. Номинации могат да изпращат и фирми, институции, читалища, музеи, НПО и др.
Достатъчно е да имате желание да ни разкажете за вашето дърво и да изпратите до 15 октомври 2010 г. неговата номинация на имейл tree@bepf-bg.org или по стандартна поща на адрес:
София 1612, ул. “Феликс Каниц” 13
Фондация “ЕкоОбщност”
За конкурса “Дърво с корен 2010”

НОМИНАЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЪДЪРЖА:
– Вашата история за дървото, разказана на не повече от 2 стандартни печатни страници;
– Най-малко 3 снимки на дървото в електронен вид, с добро качество и кратък пояснителен текст към всяка снимка (по ваше желание може да изпратите и снимки, свързани по някакъв начин с вашата история за дървото);
– Местоположение на дървото;
– Характеристика на дървото (вид, височина, обиколка, приблизителна възраст);
– Информация за номиниращия (име и населено място, адрес за кореспонденция, електронна поща, телефон за връзка).

До 31 октомври 2010 г. ще се събират номинации от цялата страна, след което комисия ще избере десет финалисти. Комисията ще оцени природната и културната значимост на дърветата, красотата на тяхната история, влиянието им върху хората и местата и т.н. На 15 ноември 2010 г. финалистите ще бъдат известни и техните истории и снимки ще бъдат публикувани на интернет страницата на конкурса: www.bepf-bg.org/tree, където всеки ще може да гласува за своя фаворит до 5 декември 2010 г. Победителят в конкурса и неговите подгласници ще бъдат обявени през януари 2011 г. Той ще има привилегията да участва в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2010”, където ще се състезава с победителите от националните конкурси в други европейски държави.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ КАТЕГОРИИ

Освен победителя в „Дърво с корен 2010”, който ще бъде определен чрез онлайн гласуване от широката публика, комисията на конкурса ще избере победители в две допълнителни категории – „Дърво в опасност” и ”Млад природолюбител”.
В първата категория журито ще отличи дърво, което е ценно за хората или природата, но е заплашено от унищожение или увреждане, или е представител на застрашен вид.
Отличието ”Млад природолюбител<” ще получи най-добрата номинация за „Дърво с корен”, направена от деца между 6 и 14-годишна възраст. Всички детски предложения ще бъдат качени и достъпни за разглеждане онлайн в рубриката „Зелен кът” на сайта на списание National Geographic Kids България. НАГРАДИ

Победителят в конкурса „Дърво с корен 2010” ще има възможността да участва в конкурса „Европейско дърво на годината“, а номиниралите го ще получат ваучер за рафтинг приключение, осигурен от „Адвенчър нет“.
В категория „Дърво в опасност”, фондация „ЕкоОбщност” ще подкрепи усилия за опазване и съхранение на отличеното дърво.
Спечелилите приза ”Млад природолюбител” деца ще получат награди от National Geographic KIDS България.

Конкурсът „Дърво с корен” е част от международния проект „Европейско дърво на годината”. Този проект се осъществява с подкрепата на Държавния фонд по околна среда на Република Чехия, Министерството на околната среда на Република Чехия и Фондация „Партньорство” – Чехия и Адвенчър нет. С медийната подкрепа на National Geographic Bulgaria, NG Kids Bulgaria и Списание 360.

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.