Имало, значи, блатни кокичета на „Корал“

1
 

Сподели

Shares

Независима експертиза, изготвена от ботаника от БАН Чавдар Русев, драстично се разминава с твърденията на Министерството на околната среда и водите, че в района на къмпинг „Корал“ напълно е изчезнал защитеният вид блатно кокиче. Оказва се, че в района има популация от защитеното растение и се препоръчва пълна забрана на строителството в района.

Изготвянето на експертизата е възложено от Асоциацията на парковете в България и клуб „Екстрем“, които настояват за възстановяването на резервата край с. Лозенец. Между 17 и 18 юли тази година на територията на заличения през 2003 година резерват ботаникът от БАН е открил 109 блатни кокичета. Малко преди да бъде направен този оглед, на 6 юли, МОСВ отказа да започне процедура по възобновяване на защитената територия, защото експертите на министерството не открили нито едно блатно кокиче.

Блатните кокичета цъфтят през април и началото на май. Според експертизата на ботаника от БАН е напълно възможно на територията на бившия резерват да има по-голяма численост от въпросните 109 блатни кокичета. Той обяснява, че през този сезон популацията от вида е под формата на луковици и трудно може да бъде установена. Експертът препоръчва да се направи нова проверка през април, когато може да се очаква разкриването на по-голяма популация.
В изготвения доклад се казва, че през годините не са полагани усилия за опазването на блатното кокиче. Като конкретни причини се посочват интензивното му събиране през 70-те и 80-те години, засаждането на тополи, както и строителните работи във вече несъществуващия резерват.

За основна заплаха ботаникът счита последните изкопни работи в района, които са отводнили руслото на реката. Те са предприети от община Царево и имат за цел да прокарат ВиК в района на плаж Корал. Канализацията от своя страна е нужна, за да се получат необходимите разрешителни за строеж на ваканционни селища.
Експертът напомня, че блатното кокиче е в Червената книга и е защитен вид. Според него районът е „много важен“ за опазването на растителното и животинското разнообразие в тази част от страната. Той препоръчва територията да бъде превърната в резерват или природна забележителност, което би замразило строителството поне в ограничения периметър на резервата. Препоръчва се също да бъдат затрупани изкопите, които отводняват реката. Това от своя страна би блокирало прокарването на канализация от общината за нуждите на частния бизнес.

Все още не е ясно как МОСВ ще реагира на поредното доказателство, че край плаж Корал има блатни кокичета. Още в средата на юни природозащитни организации, включително Асоциацията на природните паркове в България, се обявиха за възстановяване на резервата. В разгорелия се спор около видимото за едни и невидимо за други блатно кокиче се приплъзна и съмнение за конфликт на интереси при проверките, назначени от МОСВ, тъй като зам.-министър Ивелина Василева е балдъза (сестра на съпругата – бел.ред.) на главния архитект на Община Царево Димитър Алексиев.

Източник: mediapool.bg

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Мръсни, нещастни, корумпирани изроди, това е то…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.