Между Матерхорн и Монблан със ски

0
 

Сподели

Shares
Julbo Winter Sesion
© JULBO / Jérémy Bernard

Всяка година JULBO организира няколко сесии, в които среща един професионалист в даден екстремен спорт с един запален „аматьор” за вълнуващо приключение. Често местата, на които отиват приключенците заедно с про-тата са далечни, недружелюбни и изпитват физическите и психическите качества на атлетите до краен предел. Преживяването обаче и опитът, който придобиват, е безценен.

В предишен материал на сайта ни, ви разказахме за плаването около нос Хорн с катамаран, което миналата година беше част от Julbo сесиите. Припомнете си тук.

През 2016-а година едно снежно предизвикателство събра заедно Филип Кривели от Швейцария с екстремните ски професионалисти и планинари Самюел Антаматен и Вивиен Бруше. Тримата скиори поеха на пътешествие – 10 дни по склоновете между емблематичните Монблан и Матерхорн.

Julbo Winter Session
© JULBO / Jérémy Bernard

Приключението започва от Цермат, където Самюел Антаматен е „домакин”: „Валя много сняг последно, а вятърът е от север. Всичко може да се промени много бързо, така че трябва да сме отворени към всички възможности и да наблюдаваме какво се случва в планината. Засега имаме две възможности: Ле Маринели и защо не източната страна на Матерхорн.” Без фиксирана идея кой склон ще кара, групата поема към високите части на планината, очаквайки природата сама да покаже накъде да поемат по-нататък. Не достатъчно добри обаче изглеждат условията на Маринели Кольор, затова тримата приключенци обръщат поглед към Матерхорн.

Антаматен, Бруше и Кривели решават да поемат към върха и да прекарат нощта в подножието, с надеждата, че силният вятър, който продухва мощно планината, ще отслабне, а условията ще станат перфектни на сутринта.

В ранното утро, макар слънцето да си проправя път през облаците и да открива впечатляваща гледка пред скиорите, вятърът все още не е отслабнал и карането на ски на Матерхорн би било твърде опасно. Затова триото се замисля за нова опция: Брайтхорн от северната страна. Макар маршрутът да е по-малко познат, алтернативата все пак е доста по-добра. Групата поема към следващата цел – подножието на върха, където да прекара нощта в италианска хижа.

Julbo Winter Session
© JULBO / Jérémy Bernard

В пет часа сутринта вятърът е силен. Противно на планираното, участниците в зимната сесия на Julbo, не могат да напуснат хижата по изгрев. Планината още веднъж изпитва търпението им, но Самюел окуражава обстановката: „Това е част от нашия спорт. Много е трудно да имаш ясна цел, когато става дума за каране по стръмните склонове, защото има прекалено много фактори, с които трябва да се съобразиш. Трябва да можеш да се адаптираш към планината. Тя е тази, която взима решенията.”

Когато вятърът спада, триото решава, че е настъпил моментът. След лесно изкачване по южната страна, скиорите достигат връх Брайтхор на 4163 м.

Екстремните ски комбинират две дисциплини: каране на ски и алпинизъм. Между 45 и 60 градуса са склоновете, които често биват „атакувани” от атлетите, а понякога, както в историята от снежната сесия на Julbo, скиорите – планинари трябва да използват въжета за връзка между два, подходящи за ски, склона. Удовлетворението обаче, което успелите да покарат из тези величествени планини изпитват, не може да се опише с думи. Усмивки се изписват на лицата на участниците в историята, когато най-накрая успяват, след толкова много чакане, да се спуснат по слона на Брайтхорн.
Скиорите взимат всичко, което може да се вземе от Цермат и се насочват към Шамони – „площадката за игра” на Вивиен Бруше.

ВИЖ ОЩЕ: Стръмни склонове – интервю с Вивиен Бруше

Julbo Winter Session
© JULBO / Jérémy Bernard

Майският ден предлага невероятна атмосфера в световноизвестния курорт – спийдрайдъри, уингсютъри и планинари изпълват склоновете към Aiguille du Midi (3842 m), а туристи зяпат удивено внушителния Монблан. Гледката е вдъхновяваща – най-високият връх в Европа (4810 м) от едната страна и масивът Aiguille от другата, а като фон в дъното – Матерхорн. „Това е сборната точка на порасналите деца” – описва мястото Самюел.

Последните дни на приключението завършват с вълнуващи спускания по склоновете, част от масива на Монблан. Групата успява да се изкачи над емблематични за много алпинисти Grand Capucin, покрай който планината предлага екстремни за каране улеи.

Julbo Winter Session
© JULBO / Jérémy Bernard

„Това не е нещо, което правя всеки ден. Не усещам страх, а по-скоро адреналинът, който се надига у мен. Трябва да бъда супер фокусиран.” – казва избраният да участва в зимните сесии на Julbo Филип Кривели, преди, заедно с Бруше и Антаматен, да се спуснат по склоновете на величествената планина, заобиколени от масивни скални образувания и недокоснат сняг.

Julbo Winter Session
© JULBO / Jérémy Bernard

В България продукти на марката Julbo можете да намерите в магазини “Стената” в София:

СТЕНАТА Център – София, ул. Братя Миладинови 5 (срещу входа на Немската гимназия)
СТЕНАТА Outlet Младост – София, Търговски център Метро Сити, бул. Александър Малинов 51 и онлайн на stenata.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.