Първият планинарски сбор на хороиграчи

0


Дата на събитието: 08.10.2010

Сподели

Shares

Мястото е хижа Еко – първата екологично устойчива хижа в България, а датите – 8-ми и 9-ти октомври. Целта на сбора е без абсолютно никакви претенции да събере на едно място хора, обединени от обща любов към планината, българските ритми и доброто настроение – и всичко това на едно прекрасно място, на върха на Балкана.

Нещо като програма, примерна и незадължителна:

Петък, 8 октомври
Цял ден: пристигане по маркираните маршрути от всички посоки и краища на България
Вечерта: всенародна веселба и изява на таланти на поляната пред хижата или в уютната дневна, в зависимост от времето. Подгряваща вечер за едно добро начало!

Събота, 9 октомври
За пристигналите предишния ден денят е посветен на изкачване на връх Юмрука или пък, за по-айляк настроените, обмяна на опит, разпявки и разигравки.
18 часа: старт на надиграването на поляната или в дневната. Всеки подготвя по едно хорце или ръченица в рамките на 5 минути, приемат се и всякакви вариации и импровизации, стига да са народни, български и изпълнени от все сърце. Домакините – хижарите Иван и Галя, ще огледат и изберат най-достойните ехо-играчи.
Към 20 часа: начало на гранд-вечерта. Софра под звездите или светлодиодните ленти, с много игри, песни, танци и чист балкански въздух.

Неделя, 10 октомври
Според силите и настроението… :)

Такса участие (покрива разходите за нощувка/и, почерпка в събота вечер, агрегат и още нещо – 30 лв при пристигане в събота, 40лв при пристигане в петък. Таксата е приложима само за участващите в надиграването и празничната вечер. Всички останали са добре дошли като публика, хижата е с отворени врати за всички!

Имайте предвид, че хижа Ехо е една от най-трудно достъпните в България, така че не подценявайте пешеходните маршрути. Бъдете добре подготвени откъм екипировка – най-вече стабилни туристически обувки, достатъчно топли дрехи, дъждобран, шапка, ръкавици. Всеки, който има съмнения относно личните си способности, без притеснения може да се обади на организаторите, които ще се погрижат да сформират групи с опитни водачи. За останалите вариантите са няколко:
– от север е най-кратката пътека: 3.30 – 4 часа преход, с изходен пункт село Рибарица. Отлично маркирана пътека, препоръчителна в лошо време.
– от север с изходен пункт хижа Хайдушка песен (след село Чифлик, Троянско), 4 – 4.30 часа по добре маркирана пътека.
– от юг с изходен пункт град Клисура, 5 – 5.30 часа по добре маркирана пътека.
– от юг с изходен пункт село Розино, 4.30 – 5 часа преход по добре маркирана пътека.
– от проход Троян – Кърнаре (колата се оставя на най-високата точка на прохода), около 5 часа преход по билото, панорамен маршрут по отлично маркирана пътека, но непрепоръчителен при лошо време.

Транспорт всеки сам си урежда. Вариантите за обществен транспорт са с влак до град Клисура или село Розино, или автобус до Тетевен и оттам – такси до Рибарица.

Хижа Ехо разполага с общи спални помещения с 5, 8, 10 и 14 легла. Има вътрешен санитарен възел и баня. Одеала и чаршафи има, но ако не ви е проблем, носете си тънко чувалче или чаршаф защото прането и съхненето на 1675 метра надморска височина съвсем не е лека задача. Има и възможност за спане на палатки, при което такста за участие ще бъде коригирана с 10 лв.
За храна от хижата може да си поръчваме супа, сладки неща, бира и безалкохолно, а в таксата е включена вечерята в събота. За останалите дни и хапвания сме на лична отговорност.
За музикалното оформление в хижата има акордеон, китара и тарамбука, но повече от добре дошли са и още инструменти. В събота ще има и работеща уредба, така че може да носите и музика на дискове.

Записвания се приемат почти до последния момент на ehotooo@gmail.com, и 0889 12 82 76, 0882 966 333 – Ирина, Сдружение за Ехо. Не забравяйте да уточните дали сте участник или публика, в случай че искате да ползвате легло.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.