Домът на играчките

0
 

Сподели

Shares

„ – Оо, какви са тези малки същества?
– Не знам, но изглеждат толкова прекрасни.
– Сякаш точно когато си тръгнем, ще започнат да живеят техния си живот.”

Commanda Camp
Снимка: Commanda Camp

Цял един нов, цветен и много интересен свят е събран зад витрина на „Славянска”7. Невъзможно е да го пропуснеш, когато минаваш по улицата. Още по-малко възможно е, да не поискаш да влезнеш поне за малко в него. Въображението ми се разходи из вселената на необикновените играчки – истинско произведение на изкуството, една вечер, когато зад прозрачното стъкло на притихналото магазинче, сякаш ми помаха една шарена фигурка.

Фигурката може да бъде наречена с много имена, защото спада към семействата на дизайнерските играчки, играчките – произведения на изкуството, градските играчки или градския винил, но това няма никакво значение. Тя е толкова специална, защото в нея са концентрирани трудът и идеите на артистите от града – графити майстори, музиканти, илюстратори, диджеи, дизайнери и комикс художници и защото пренася духа на града в света на играчките и играчките в забързания град.

Commanda Camp
Снимка: Commanda Camp

Ако се вгледаме малко по-внимателно, със сигурност ще открием някоя, която наподобява точно на нас самите… или на онова, което искаме да бъдем… или на онова, в което най-много ни е страх, че ще се превърнем. Ако се вгледаме малко по-внимателно, със сигурност ще видим историята зад всяка фигурка – ще разберем откъде идва, къде живее, какво работи, кой е любимият ѝ спорт, как се казва най-добрият ѝ приятел, къде е приключенствала това лято и къде мечтае да пътува. Ако се вгледаме малко по-внимателно… о, Господи – не ми ли намигна с око?

Фигурките, които въплъщават в изработката си ърбън културата и някой ден могат (и ще) послужат като източник на информация за това какъв е бил градският живот някога и как се е променял, са изпълнени с характер и настроение. Те продължават и отразяват работата на всеки един отделен творец – затова са уникални, неповторими, а най-голямата им стойност стои в прецизността на изработката и личното авторството, заложено във всяка играчка.

Commanda Camp
Снимка: Commanda Camp

Софийският дом на дизайн фигурките се нарича Commanda Camp. Да, това е мястото зад чиято витрина ти помахват всякакви чудати създания. Някои от фигурките, с които можем да се запознаем в Commanda Camp, са направени в изключително лимитирани количества – едва 4-5 бройки, други са по-достъпни за широката публика; някои са по-мънички, други изпъкват с размера си над останалите. Всички се различават по цветове, дизайн и стил и всички са произведение на градската ърбън култура.

Commanda Camp
Снимка: Commanda Camp

Ако искаш да се потопиш в един нов и необикновен свят, изпълнен с идеи, настроение и вдъхновение, трябва само да прекрачиш прага на магазинчето на „Славянска”7. Няма как да не поискаш да вземеш нещо от него със себе си, за да ти напомня, че изкуството, също като приятните изненади, може да се появи отвсякъде и да бъде скрито във всичко – без значение от размера и формата.

Тук, пък е официалната страница на Commanda Camp във фейсбук.

Commanda Camp
Снимка: Commanda Camp

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.