Време за есенно почистване

0
 

Сподели

Shares

Колкото повече спортове практикуваме, толкова повече място трябва да намираме у дома за всевъзможна екипировка. Опитвайки се да разполагаме винаги с най-доброто на пазара, вероятно в момента се намираме презаредени с по няколко сходни вещи, ползвани за една и съща цел. Есента е добро време да пренаредим както мислите си, така и „гардероба“, и да освободим място за нововъведения. Ето малко идеи откъде може да започнем и как да завършим.

есенно почистване, колело, дизайн, интериор

Заложете на алпийски стил, разтоварете излишния багаж

За по-просто, започнете от екипировката. Разделете използваемата от тази, на която не може да се доверите вече – така ще знаете, че всичко, което грабвате в последния момент преди отпътуване, ще ви върши работа. Можете да се освободите от още вещи, като от идентичното и все още качествено оборудване изберете това с най-много функции. Това е препоръчително за вещи като спалния ви чувал (многосезонен), палатката (адаптивен размер и функция), но не и за жизнената ви спортна екипировка – еспадрили, ски, колело и всичко останало.

По-трудната част е облеклото. Преди да започнете да мерите кое ви става и кое не, проверете и кое все още е модно и кое не. Сверете актуалните дюс, искрящи цветове и най-фриволните кройки. Дишащите материи естествено са основна линия, но да не забравяме ефективността на добрите стари вълнени фланели. Тази стъпка ще ви спести много от дългите, ретроспективни гледки в огледалото. На последна цедка, отсъдете с „нов шанс“ за любимите дрехи – потърсете съдействието на шивач или, още по-добре, разнообразете ежедневието с малко ръчен труд.

Не оставяйте след себе си боклук

Не засилвайте ненадежното облекло и оборудване директно към кофата, а му потърсете повторно приложение. Екипировката, която за вашето спортно ниво не върши никаква работа, за човек на фаза прелъстяване в спорта може да е добре дошъл подарък. Най-добре я предайте нататък с надъхващо пожелание, вместо с безотговорност или безразличие. Вашите вещи могат да се превърнат и в първо спортно вдъхновение, ако ги дарите в дом за деца в неравностойно положение (timeheros.org, Движение на българските майки, улични контейнери за текстил и дрехи).

Екипировката ви може да получи и едно съвсем неочаквано бъдеще – да се превърне в приспособление от интериора или в произведение на изкуството. Можете да пуснете в хола си марокански полъх, като разпънете цветния си хамак през тавана и го комбинирате с няколко заметнати шала на полюлеите. В самия хамак може да държите шалтета, спални чували и друго сравнително леко оборудване. С няколко куки на стената можете да опънете изпраното бивше катерачно въже – дори на няколко нива, и да закачате дребни вещи с помощта на вече износени карабинери. Старите ски или сноуборд дъски можете да приспособите към оригинални стенни рафтове или закачалки за дрехи. От непотребната скейт дъска става идеална люлка, от остарелия чувал – перфектна ниска мека мебел. Исторически каски и ски обувки можете да преиначите в интересни саксии за цветя. Дори за изпочупените споркове (лъжица и вилица в едно) има втори живот – може да ги удължите с по-широките, стандартни бъркалки за кафе.

интериор идеи ски
снимка: apartmenttherapy.com
интериор идеи каяк
снимка: apartmenttherapy.com

В случай, че сте от артистичния тип, може да се развихрите тотално, докато създавате своята интериорна декорация с ясен лайтмотив. Директният подход би ви насочил към приспособяване на красиво илюстрираните дъски и ски в картини на стената. С добавянето на още някой детайл към основния екипировъчен елемент – като снимки, картички или други малки предмети, може да си направите приятни пана, които да разказват малки истории. Висше ниво креативност би ви пратило към изплитането на абстрактни произведения на изкуството от искрящи въжета, шарени карабинери, счупени щраймери, велосипедни венци и т.н.

интериор идеи ски
снимка: apartmenttherapy.com

Последният вариант да се освободите с отговорност към ненужната вече екипировка е да я продадете по интернет (сайтове за втора употреба, facebook група, форуми спортни организации) или през някой локален магазин (магазини „Аутсайдер“ и „Сняг“). Ако изберете все пак този икономически ефективен път, бъдете наясно, че обикновено трудно ще вземете повече от половината на първоначалната цена.

За всеки предмет, който остане след тази цялата пресявка, може да потърсите начин да рециклирате, в зависимост от материалите, от които е направен.

Създайте си усещане за простор

Да приемем, че сте се отървали от всичко непотребно – и все още има какво да се желае. Ако намерите на всяка вещ правилното място, ще постигнете простор в дома си максимално близък до този, на който се радвате в природата.

Добра идея е да комплектовате всички дребни аксесоари по спортове и да ги приберете в удобни за пренасяне, пластмасови сандъци. Тях може да наредите пригледно до някоя стена или – още по-добре, да ги скриете в гардероба. Предимството е, че екипировката ви за всеки спорт е винаги готова за отпътуване.

Ако се огледате добре в жилището си, ще откриете много прaзно пространство, което не оползотворявате. Под леглото е често първо хрумване и идеално място за по-висока екипировка, като ски, щеки, гребла. Една по-нестандартна идея е печката, която изпълнява идеална функция за шкаф, ако сте от тези, които редовно пропускат готвенето. Стените крият по половин метър, на пръв поглед, невидимо свободно пространство за съхранение на вещи. Там може да намерите място дори за велосипеда, стига да уцелите подходяща височина и позиция.

велосипед интериор идеи
снимка: primermagazine.com

ВИЖ ОЩЕ: Направи си сам мебели от скейт дъски

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.