Хижа Тъжа със слънчеви панели

0
 

Сподели

Shares

От началото на октомври хижа Тъжа в НП „Централен Балкан“ разполага с 30 соларни панела. 7,5-киловатовата система позволява топлата вода в хижата да се нагрява безпроблемно, единствено с помощта на слънчевата енергия.

Хижа Тъжа

Инициативата е част от сътрудничеството между „Грийнпийс“-България и Туристическо дружество „Приста“-Русе. Планинските хижи са чудесен пример за енергийна независимост. Те нямат връзка с електропреносната мрежа. Нелогично е да използват изкопаеми горива, когато могат да разчитат на слънцето и водата. Инициативата цели да покаже, че хижите могат да разчитат изцяло на възобновяеми източници за енергийните си нужди и да намалят своя отпечатък върху природата.

Хижа Тъжа

С инсталираната система хижата напълно ще покрива нуждите си от топла вода без допълнителното изгаряне на дърва. 30-те фотоволтаични панела ще произвеждат електричество, което директно ще затопля водата на 600-литров бойлер. Инсталираната система е разработка на българска компания, с която тя печели златен медал на Панаира в Пловдив през 2015 г.

„Визията ни е енергийно независими хижи, които използват възобновяема енергия. На територията на националните паркове няма място за горене на въглища и дизел, които замърсяват околната среда. Надяваме се „Тъжа“ да бъде пример за всички хижи в българските планини“, коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс“-България.

Хижа Тъжа

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.