АБВ на изкуството да хванеш пътеката

1
 

Сподели

Shares

Всичко, което трябва да знаете, преди да се отправите на преход по планинските пътеки

Есен 2016

Активност

Има достатъчно разнообразие от маршрути, така че независимо какви са предпочитанията и подготовката ви, да намерите подходящ за вас. Но не забравяйте винаги, преди да тръгнете, да съобразите дневните преходи и натоварването с уменията си – особено, ако разчитате на хижи и заслони по пътя за престой и храна. Когато вървите, поддържайте темпо, в което не се задъхвате дотолкова, че да не може да говорите – това означава, че тялото ви приема достатъчно кислород, за да функционира правилно. И не забравяйте – всеки час минимум 10 минути почивка, за да намалите натрупването на млечна киселина в мускулите.

Безопасност

Може би си мислите, че ходенето е една от най-безопасните дейности, които да практикувате в планината, но всъщност никак не е трудно нещата да се объркат и да завършат неблагополучно и дори фатално. Три от най-често срещаните грешки, които да избягвате, за да не се подлагате на излишен риск:
Не тръгвайте неподготвени. Никога не знаете как ще се промени времето и какво ще се случи по пътя, така че е добре винаги да сте готови за най-лошото.
Не забравяйте картата. И бъдете сигурни, че можете да я разчетете. Телефоните остават без батерия, обхватът изчезва – в случай, че се изгубите, понякога само картата (още по-добре – и компас) може да ви спаси.
Споделете плановете си. Колкото и да сте опитен, и дори да е най-лесният маршрут, никога не тръгвайте на преход, без да кажете на някого къде отивате и колко време планирате да ви отнеме.

Вода

Правилната хидратация е ключът към издръжливостта и по-бързото възстановяване. Добре е винаги да проучвате предварително района, в който се движите, и да се съобразявате с местата по пътя, от които може да си набавите вода. Ако ще ви се наложи да пиете от естествени източници, като езера, реки или извори, не е зле да имате на разположение таблетки или уред за пречистване на вода, или просто да преварите водата преди консумация. Хидратацията е от особено значение, когато се намирате на по-голяма надморска височина, за да избегнете хипотермия и симптоми на височинна болест.

Гафер

Известен още и като дъктейп, хоби лента или просто тиксо – името няма значение, важното е, че колко ползата от него по време на преход може да бъде многостранна. С него може да поправите всякакви дупки и разкъсвания в екипировката, било то в палатката, чувала, дрехите, обувките или раницата. Най-хубавото е, че не заема никакво излишно място – може да навиете количеството, което сметнете за необходимо, около щеката, бутилката за вода или на инвентарника на раницата.

Дрехи

Най-добрият подход в обличането е редуването на слоеве – така никога няма да ви е прекалено топло или прекалено студено. За по-дълги преходи винаги трябва да предвидите един изолиращ слой (като полар например) за по-хладните вечери, както и горнище или яке с водо- и вятъроустойчиво покритие за защита от променливото време. Колкото до материите – вълна мерино е може би най-добрият избор за дълги преходи, тъй като е мека и приятна на допир, с ниско тегло, съхне бързо и не задържа миризми. Синтетичните материи също са подходящи и имат сходни характеристики, но не са толкова устойчиви на неприятни аромати, както мерино. Най-неподходящ избор е памукът, който е тежък, задържа вода и съхне бавно.

АБВ на изкуството да хванеш пътеката

Екипировка

Добрата новина е, че най-често у дома разполагаме с почти всичко в наличност, когато се касае за непретенциозни еднодневни преходи. Във всички останали случаи качеството и състоянието на екипировката са от много съществено значение за сигурността и за удоволствието от прехода или приключението, което сте замислили, за да избегнете травми и други усложнения, свързани с условията в планината. Инвестирайте в качествени раница, обувки, яке и палатка, които няма да ви разочароват в екстремни метеорологични условия и тежки натоварвания и ще ви служат дълго.

Животни

Когато си в дивата природа, в това да срещнеш по пътя си диви животни няма нищо странно. В повечето от случаите най-добрата тактика е да не ги закачате – не забравяйте, че вие сте им на гости, не ги притеснявайте допълнително в естествената им среда. Проучете предварително какви потенциално опасни животни (влечугите също влизат в тази категория) може да срещнете по пътя си, за да знаете как да реагирате най-правилно. И никога не хранете животните, колкото и симпатични да изглеждат – първо, човешката храна не е полезна за тях, и второ, възможно е да предизвикате появата на агресивно поведение.

Защита

Не забравяйте, че дългите часове ходене, особено на по-голяма надморска височина, ще ви изложат на слънчевите лъчи повече, отколкото е добре за кожата. Слънцезащитен крем, шапка (най-добре с периферия, за да предпазва и врата) и слънчеви очила (с подходяща защита за планина) са задължителни.

Излишъци
Избавете се от всичко излишно, преди да тръгнете – в това число всякакви опаковки, кутии, дори етикети на дрехи. Пакетирайте всичко в дозата, която ще ви е необходима, в самозатварящи се пликове или по-малки кутийки. В един момент по пътя ще оцените всеки грам по-малко.

АБВ на изкуството да хванеш пътеката

Котлонче

Газовите котлончета са леки, безопасни (при правилна употреба и съхранение) и спестяват време и усилия, когато се стигне до приготвянето на храна – защото дори да сте в гориста местност, невинаги ще имате желание или сили да събирате дърва и да палите огън. А и не навсякъде има сухи дърва на раположение, особено в дъждовно време. Освен това може да използвате котлончето по всяко време на деня, за да си приготвите чаша кафе за ободряване или да преварите вода. Само не забравяйте да предвидите достатъчно гориво за времето, което ще прекарате по маршрута, а също така преценете и за какво ще го използвате – дали ще разчитате на горивото за готвене, или само да сварите вода.

Лампа

Няма как да тръгнете на преход без челник – дали за вечерите в палатката, или в случай че замръкнете по пътеката, трябва да имате светлина, на която да разчитате. Важното е обаче да може наистина да разчитате на нея – а не да се окаже, че в обсег половин метър около вас е бледо мъгляво. Когато избирате челник, има няколко фактора, с които да се съобразите – лумени, лъча и батерии. Измерването на лумените може да ви даде яснота относно това колко е количеството светлина, изпращана във всяка посока. За да сте сигурни, че светлината ще ви стигне да видите по-далече от носа си, ви интересува дължината и силата на лъча. И не на последно място – издръжливостта на батериите – въпрос на избор е дали предпочитате АА или ААА батерии, от които може да вземете резервни в раницата, или литиево-йонни, които да презаредите, ако имате спирки по пътя. Не забравяйте и че ако планирате сериозни преходи в лошо време, трябва да обмислите водоустойчив вариант.

Мазоли

Понякога е достатъчен един преход, за да ви откаже завинаги от бъдещи подобни начинания – особено ако в края още на първия ден краката ви приличат на нещо, излязло от история на ужасите. Да се предпазите от появата на пришки, мазоли и мехури по стъпалата е много по-лесно, отколкото да се опитате да се справяте с тях впоследствие. Ако планирате да тръгнете с нови обувки, не забравяйте да ги разтъпчете хубаво, преди да се отправите на дълъг преход. Влажната среда е идеална за появата на кожни раздразнения, така че избягвайте да прекарвате дълго време с мокри крака. Хитър трик е да намажете краката с тънък слой чист вазелин, преди да обуете чорапите, за да не се трият толкова много в кожата. Ако все пак се стигне до появата на мазол или пришка, може да го пробиете с остър предмет (задължително стерилен, или най-малкото почистен с алкохол или обгорен), след което да намажете с антибиотична мас и залепете добре с лепенка.

На сухо

Сезоните, най-подходящи за преход – пролетта и есента, са също и сезоните с най-неустойчиво време. Независимо дали по пътя ви съпровождат чести превалявания или проливни дъждове, винаги трябва да сте готови за промените във времето – яке и дълъг панталон с водоустойчиво покритие са задължителни, дори при хубава прогноза. Добре е да помислите и за раницата, така че да не се окаже, че нямате сухи дрехи, с които да се преоблечете, или да ви се наложи да нощувате с мокър спален чувал – най-добре, когато подреждате багажа, опаковайте дрехите и чувала в торби за боклук (тъкмо ще имате в какво да си съберете отпадъците по пътеката), а самата раница предпазете с покривало.

АБВ на изкуството да хванеш пътеката

Обувки

Когато избирате обувки, трябва да помислите за няколко неща – първо, какъв е теренът по маршрута, условията и сезона; второ, осланяйте се на личните си предпочитания и изберете обувките, които са ви удобни и с които сте свикнали (някои хора просто не се имат с тежките планинарски обувки); трето: от значение е и теглото на багажа, който носите. За по-къси преходи ниски, трисезонни обувки са достатъчни, но при повече дни по пътеката трябва да помислите за обувки с твърда подметка, които добре защитават глезена, имат водоустойчиво покритие или мембрана и стабилно сцепление на подметката. Не рискувайте още в първите дни да се окажете с травма в глезена, само защото обувката ви е подвела по терена.

Първа помощ

Никога не тръгвайте на път без комплект за първа помощ в раницата – колкото и да сте уверени в способностите си, винаги е по-добре да сте подготвени, отколкото да се окажете в безизходица. При подготвянето му не забравяйте да прецените продължителността на прехода и терена, през който ще се движите. Някои от основните неща в комплекта са обезболяващи и противовъзпалителни лекарства и мазила, алергозан, стерилни марли и лейкопласт, мокри кърпички.

Раница
Големината на раницата зависи от продължителността на прехода, както и от факта дали ще минавате през населени места и дали ще спите на открито. Приблизително за преходи от порядъка на 1-3 дни е нужна 35-50 л раница, за 3-5 дни – 50-80 л, а за преходи, по-дълги от 5 дни вадим тежката артилерия над 70 л.

Списък

Преди да тръгнете – и особено преди да стегнете раницата, задължително отделете време да си направите списък с всичко необходимо. Така ще сте сигурни, че не сте забравили нещо важно, и ще пропуснете момента с пренареждането на багажа няколко пъти, докато го оптимизирате.

Травми

Най-често срещаната травма по време на преходи е изкълчване или навяхване на глезена – за да намалите риска, особено при по-стръмен и каменист терен, заложете на високи и твърди обувки, а щеките също ще са ви от полза в пазенето на баланс. Други неприятни странични ефекти на ходенето включват протриване (малко бебешка пудра върши чудеса), ожулвания и одрасквания (дългите ръкави и крачоли са задължителни при преминаване на местности с ниски храсти и дървета), мускулни крампи (за да ги избегнете, хидратирайте се правилно и добавете електролити към водата), стомашни проблеми (причиняват се от интензивното натоварване и храната, включете в комплекта си за първа помощ хапче против диария и разхлабително), ухапвания от насекоми (използвайте алергозан) и слънчеви изгарания (виж буква З).

Уважение

Проявявайте уважение към хората, които срещате по пътя си, и още по-важно – към природата. Не оставяйте нищо по пътя си, приберете боклуците си в найлонов плик и в раницата, докато намерите къде да го изхвърлите.

преход, куче, туризъм, планина

Физика

Не е задължително да сте в невероятна физическа форма, за да се отправите дори на дълъг преход – повечето хора, колкото и уседнали да са, имат способността да ходят в продължение на няколко часа. Ако сте начинаещи в преходите, просто подберете пътека с подходящото натоварване – без драматични разлики в денивелацията, с планирани спирки по пътя за престой, и се придържайте към темпото, което ви пасва най-добре. Не забравяйте – това не е състезание, така че скоростта не е от значение.

Храна

Важният момент тук е балансът между теглото, вкуса и качеството. Не е трудно да си подсигурите питателна храна, която да подсили и възстанови тялото по пътя. Някои от най-популярните варианти включват сушени плодове и зеленчуци, ядки, паста, дехидратирани продукти, сушено месо, твърди сирена, овесени ядки, енергийни барчета, царевичен грис, ориз. За повече информация и рецепти проверете тук.

Чорапи

Макар и наглед маловажна част от екипировката, чорапите могат да създадат доста проблеми по пътя (виж отново буква М), дори в рамките на кратки преходи. Не е нужно да купувате специални чорапи за преходи, но със сигурност ще оцените плюсовете им – те предлагат допълнително омекотяване и държат краката сухи, което ги предпазва от появата на мазоли.

Шалте

По време на дългия преход сънят е единственото време, в което тялото получава възможност да се възстанови от натоварването – така че не искате нищо да попречи на качеството му. И както качеството на спалния чувал е важно, за да запазите топлината на тялото, шалтето е също толкова важно за комфорта му. Може да избирате между обикновено и самонадуваемо шалте, като плюсовете на първото е, че е леко, много издръжливо и евтино, а на второто – по-голямото удобство, което осигурява. Не забравяйте да прецените и условията, в които ще спите – при по-твърда земя или в по-студените месеци, по-добрата изолация е от значение.

Щеки

Щеките съвсем не са запазена територия за баби и аматьори, както може и да ви се струва на пръв поглед. Напротив – и никой опитен в преходите няма да отрече ползите им, особено в случаите, в които носите тежка раница и се движите по неравен терен. Те ще спомогнат за запазването на баланс по пътеката и ще облекчат неизмеримо натоварването в колената по време на изкачване и спускане.

Ягоди

И не, не става въпрос за дивите ягоди покрай пътеката. За да няма ядове по пътеката, прегледайте всички букви по-горе отново, бъдете сигурни, че сте добре поготвени да тръгнете по пътеката, и не забравяйте най-важното – телефон 112, който ще ви свърже с централния денонощен пост на ПСС, или директен 02 963 2000. Приятно ходене!

АБВ на изкуството да хванеш пътеката

Статията е част от брой ЕСЕН 2016 на Списанието. Ако имате нужда да попълните колекцията си със списания 360 – възползвайте се от специалните ни промоционални пакети!

ЕСЕН 2016

Сподели

Shares

1 коментар

  1. „Може би си мислите, че ходенето е една от най-безопасните дейности, които да практикувате в планината, но всъщност никак не е лесно нещата да се объркат и да завършат неблагополучно и дори фатално. “ – никак не е лесно или никак не е трудно???

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.