Апокалипсис, ски и Бузлуджа в Ruin and Rose

0
 

Сподели

Shares
ruin and rose бузлуджа
снимка: screenshot „Ruin and Rose“, Matchstick Productions

Да видим паметника на Бузлуджа в най-новия ски филм на Matchstick Productions – Ruin and Rose, определено е нещо вълнуващо. Усещане, напомнящо бегло на това роден атлет да застане редом с най-големите в даден спорт. В случая с паметника, може би някакво неоснователно усещане на гордост.

maxresdefault (5)

Това чувство обаче може и да е съвсем на място, поради следната причина. Ако новият филм на Matchstick се превърне в едно въздействащо послание към света за последствията от екологичните промени и българският паметник бъде емблематична визия от него, то Бузлуджа може да получи една много хубава нова роля. Дали необичайният сценарий от Бен Стургулевски – съвсем ново попълнение в Matchstick Productions, ще свърши точно тази работа?

Ruin and Rose

Това, което е абсолютно сигурно, е че в Ruin and Rose ще видим много силно каране. Най-любопитно покрай скиорския състав е завръщането на Sammy Carlson от Seven Sunny Days (Matchstick, 2004). В кадър са отново Mark Abma, Markus Eder, Sander Hadley, Russ Henshaw, Sean Jordan, Michelle Parker и Tanner Rainville. Ще се изненадате и от нови звезди – Zack Giffin, Lukas Joas, Bene Mayr, Evan McEachran, Ole Pavel, Austin Ross, Fabio Studer and Noah Wallace. От спотовете, Бузлуджа е най-екзотичното място, след пустинята в Намибия – където също се карат ски във филма. Всички невероятни трикове и места са заснети не на 4000, на 6000 пиксела (6K резолюция), така че това е сигурно – от спусканията ще видим всичко.

Карането на ски в сняг запълва само около половината от филма (всичко трае 1 ч. 5 мин.), твърди 30-годишният режисьор, роден и израснал в Аляска. (Задължително е да отбележим, че човекът е и сноубордист.) През останалото време действието се съсредоточава върху търсенето на зимата, снега, водата от едно хлапе от бъдещето. Бъдещето обаче не изглежда никак розово, тъй като в него няма планини, снежинки и живот – всичко е станало на пух и прах, на пясък. Истината е, че все още не знаем как историята свършва – само сме наясно, че надеждата за вълшебния сняг се крие в място наречено Xenadu.

Тази думичка напомня ли ви по някакъв странен начин на нещо – като например Valhalla? Това не е случайно. Бен Стургулевски е режисьор на ски филма Valhalla (Sweetgrass Productions, 2013) и на няколко други по-малко необичайни – и в интерес на истината, доста силни филма – Solitaire (Sweetgrass, 2011, каране ексклузивно в Южна Америка) и Signatures (Sweetgrass, 2009, фрийрайд в Япония). За снимките на Ruin and Rose Стургулевски намира най-необичайната територия – място, наречено Skeleton Coast (също The land God made in anger и Gates of Hell). Това са безкрайни пясъчни дюни – два милиона хектара, разпрострени по продължението на 500 километра океански бряг. Локацията силно затруднява работата на снимачния екип, който до момента има опит със снежни, но не и с пясъчни бури.

Skeleton Coast
Andy Biggs / Skeleton Coast, Намибия

ВИЖ ОЩЕ: Бузлуджа в Ruin and Rose

MSP_Films_Ruin_and_Rose

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.