Катерачни обекти: Байле Херкулане

0
 

Сподели

Shares

Какво по-подходящо място да изпробвате титаничната сила в ръцете си, освен на скалните отвеси около града, наречен Херкулесови бани? Стара легенда гласи, че старогръцкият бог веднъж минавал през тези земи и уморен, спрял да почине и да се изкъпе в минералните извори – 16 на брой. А сега, по същество.

Катерачният обект Байле Херкулане в Румъния, макар и млад, e сравнително познат на катерачите в България. Също, той е сред петте спирки на Petzl Roctrip 2014. Сега обаче искаме да ви напомним за него в контекста на предстоящите есенни уикенди, тъй като Херкулане е богата и удобна локация извън България, на около 350 км от София.

байле херкулане
снимка: herculaneclimbing.ro

 

КАКВО ПРЕДЛАГА БАЙЛЕ ХЕРКУЛАНЕ

Варовикови скални стени, образувани в долината на река Черна и простиращи се на разстояние от 60 км. Най-много и разнообразни маршрути се намират в сектора Vanturatoarea. Общо 117 на брой, с категории от 5 до 8 b+ (най-много 6-8), с височини по 10-15-30 метра и еднични случаи от 45 и 65 метра. Релефът е предимно от големи цепнатини и малки щипки, като могат да се намерят и няколко вълнуващи колони, плочи и надвеси. Липсват обаче каквито и да е големи тавани. Повечето много лесни линии се намират в сектора Amfiteatru (трудност 4-5). В общо 21-те сектора, маршрутите достигат до около 500 на брой.

Baile Herculane
снимка: climbingherculane.ro

ОРИЕНТИРАНЕ

Най-удобният начин да намерите подходящия за вас обект е да си купите на място гидовник за района от хотел Magic (8 евро). Ако това не сработи, може да се сдобиете с PDF вариант за секторите Vanturatoarea и Magnolia от интернет (съответно Petzl Roctrip и Herculane Climbing). Карти с означения на някои от обектите може да намерите и на climbingtopo.ro.

СЪВЕТИ ОТ СТОПАНИТЕ

Въже от 70 м върши перфектна работа. В близост до обектите да се носи винаги каска, заради редовна развойна дейност на скалите. Придвижването в района да е с повишено внимание за змии (обитание на пепелянки). Къмпингуването е разрешено до хотел Dumbrava (2 лв. на палатка). Ако ще хапвате на ресторант, най-добре в Magic, La Johnny и Lactobar.

Запознайте се с друг обект от Petzl Roctrip тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.