Adventure Kids – най-интересното от света на водолазите

0
 

Сподели

Shares

Езеро, което се превръща в парк през зимата е едно от вълнуващите места, за които децата ще научат повече по време на ателието „Как да стана водолаз?“. По време на филмовата програма малките зрители ще разберат какво е B.A.S.E Jumping и защо той е в основата на „Бафинова земя – Остров на децата“.

Демонстрация на съвременната водолазна екипировка и любопитни истории от практикуването на професионално гмуркане ще бъде тема в една от вълнуващите срещи за родители и деца в първия детски приключенски фестивал Adventure Kids. Събитието, организирано от Музейко в партньорство с Банско Филм Фест, ще се проведе в сградата на детския научен център от 7 до 9 октомври. По време на ателие „Как да стана водолаз?“

Adventure Kids, "Как да стана водолаз?"
Ателие „Как да стана водолаз“/На снимката: Александър Киров

Александър Киров ще се срещне с малките посетители, за да представи най-впечатляващите места за гмуркане в България и да запознае всеки участник с полезни практики като подготовката и осигуряването преди гмуркане. Специалният уъркшоп ще представи и първите стъпки за стартиращия водолаз – курсове, необходима апаратура и подходящи обекти за гмуркане. Самият Александър Киров е геодезист, обучаван в Мексико от изследователи. Освен че участва в поредица експедиции, Александър е член на Българската национална асоциация по подводна дейност. „Едно от интересните неща, които децата ще видят е видео от заледено езеро в Австрия, което се превръща в парк през зимата. През пролетта това езеро се пълни с вода и всъщност се гмуркаш между пейките. Видимостта е по-добра от много други места – над 100 метра“, разказва Александър Киров.

„Ще разкажем също така как се гмуркаме под лед и ще поговорим за всички видове дейност – било то професионална или научна. Водолазната практика винаги е подходяща, независимо дали говорим за археология или космонавтите – всеки космонавт тренира на земята във водна среда, но в специален костюм.“

Adventure Kids, "Как да стана водолаз?"
Ателие „Как да стана водолаз“/На снимката: Александър Киров

Филмът „Бафинова земя – Остров на децата“ ще запознае зрителите с още един екстремен спорт, наречен base jumping. Бафинова Земя е остров от Канадския арктически архипелаг, във водите на Северния Атлантик между Гренландия и континентална Канада. Шестима приятели си поставят за цел да прекосят неговите диви и безлюдни простори, да направят изкачване по един от тамошните импозантни бастиони и да осъществят base-jump от връхната му точка.

B.A.S.E., BASE jumping – екстремен спорт, състоящ се в скокове с парашут от постоянни нелетящи обекти, като сгради (Buildings), антени (Antennas), сводове/ мостове (Spans) и земя, в смисъл на отвесни скали и остри върхове (Earth), откъдето идва и името му). В практикуването на този спорт се използват също така всякакви средства като парапланери, кайтове и ски. Историята започва от селището Инюит с 800 жители, от които половината са деца.

Бафинова земя - остров на децата
Снимка: sportmoviestv

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.