Най-хубавата американска идея

0
 

Сподели

Shares

През 2016 г. се отбелязва 100-годи​шнината​ от създаването на Управление Национални паркове в САЩ. По този повод в следващите няколко месеца на различни места в България може да разгледате една изложба, вдъхновена от идеята и представяща уникални природни феномени и исторически места, част в системата на американските национални паркове.

Зад изложбата „Най-хубавата американска идея“ стоят двама български пътешественици – Бони Кунева Лавина и Стефан Хаджианастасов, които са и автори на представените фотографии. Не само духът на изложбата носи идеята за приключенията – тя самата ще е вид пътешественик. Веднага след представянето си в София – където ще е в музей „Земята и хората“ до 31 октомври, тя ще се отправи към други точки по света. Изложбата ще се дообогатява със снимки и кадри от всяко посетено място, с участието на местни фотографи, а на финала ще се завърне от Европа в Америка за участие в най-стария планинарски филм фест – Банф, Канада, през ноември 2017.

Поради широкия интерес, пътуващата изложба със снимки от националните паркове в САЩ заминава на път:

3-20 ноември в Благоевград – в Арт Център Радио Благоевград
23-27 ноември в Банско – в програмата на Банско Филм Фест
през декември – Габрово, Харманли, Пловдив, а защо не и във вашия град?

Bryce Canyon National Park, Utah; credit: Stefan Hadjianastassov
Bryce Canyon National Park, Utah; credit: Stefan Hadjianastassov

Идеите, заложени в инициативата за тази изложба е не само да се покаже красотата на една „нова“ земя, но и добрите методи за защита на природата, ефективният бизнес модел на мениджмънт на ресурсите и – паралелно с това – усилията за образоване на посетителите и вдъхновение за младите, както и осигуряването на възможност за почивка, спортове и нови знания за хора от различни социални и възрастови групи (от хора с инвалидност до професионални алпинисти). Целта е не само да се покажат уникални природни феномени и исторически места, но и да се продължии разговора за необходимостта от защита на природата, както и за ефективните методи на Системата на Американските национални паркове за мениджмънт на природните ресурси.

Canyonlands National Park, Utah; credit: Stefan Hadjianastassov
Canyonlands National Park, Utah; credit: Stefan Hadjianastassov
Grand Canyon National Park, Arizona; credit: Stefan Hadjianastassov
Grand Canyon National Park, Arizona; credit: Stefan Hadjianastassov

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.