Величествените музеи на Райнхолд Меснер

0
 

Сподели

Shares
Йордан Михайлов

Най-добрите истории за живота имат онези хора, с най-богатия житейски опит. Възможността да погледнем на изживяното от по-далече позволява да наредим случките в перспектива и да им дадем по-дълбок смисъл. В такъв случай, Райнхолд Меснер, понастоящем на 77 години, е вероятно най-интересният човек, от когото можем да слушаме истории на тази тема, която дълбоко ни вълнува – алпинизмът.

Можете да прочетете повече за легендарния алпинист Райнхолд Меснер в специално интервю за 360° ТУК.

Освен да прочетем колкото успеем от близо 80-те книги, написани от Меснер – повече от които разказват за живота му, можем да се докоснем до мисълта му и по един нов, по-съвременен начин – като посетим някой от неговите необичайни музеи на алпинизма. Това са шест внушителни сгради в различни кътчета на родната му Италия, стъпили върху зелени хълмове и събрали стотици символи и артефакти на човешкия живот във високата планина.

В един момент от живота си станах много близък до хората, които живеят в планината. Не беше задължително да съм на най-високите и трудни върхове в света. Станах “планински човек”, вместо катерач, който постоянно е фокусиран върху върха. Интересуваха ме хората и в този период започнах да пиша за хората от планините, светите планини. Така създадох първия си музей, където разказвам за подхода на хората към планините”, казва Райнхолд Меснер за 360°.

Музеите на Меснер
Йордан Михайлов

Експозициите могат да бъдат наречени интердисциплинарни, тъй като комбинират – на доста хаотичен принцип – всевъзможни предмети, от екипировка на исторически имена в алпинизма, през художествени картини на емблематични върхове, до разнообразни физически инсталации, някои от които доста абстрактни (скулптура от отпадъци, репрезентираща боклука на връх Еверест и модел на човешко сърце с придружаващ аудио запис, обясняващ ефектите на височинната болест на фона на звука от пулсиращо сърце). Някъде там се вместват хималайски флагове и цитати от Буда, Фридрих Ницше, Джон Рускин, Райнхолд Меснер. Изложенията са постоянни, като в някои от музеите се организират и временни такива. Експозициите са аранжирани без помощта на специалист (куратор), изцяло по идея на Меснер.

Архитектурата на сградите е част от предлаганото изживяване, като води посетителите или в миналото, с разходки в реставрирани средновековни замъци, или ги праща в бъдещето в абстрактни архитектурни пространства. Според думите на Меснер, всеки от музеите разглежда казус от алпинизма.

Ето и шестте теми:

ПЛАНИНАТА И НЕЙНИТЕ МИТОВЕ

Juval музей меснер
снимка: Messner Mountain Museums

Музей „Ювал“ е първият, който Меснер създава (през 1995 г.), като приспособява част от имението си – средновековен замък в долината Вал Веноста, Италия, за изложбена цел. Колекцията носи темата за духовните влияния на планината, включително значението й за много от съществуващите религии. Всички свещени планини, като Фуджи, Айерс Рок и Кайлаш, са събрани на едно място във внушителна селекция от художествени картини. Темата за будизма е широко разгърната – например в цяла стая, посветена на Тантра и колекцията на картини, изобразяващи фолклорния герой Гесар Линг.

Любопитна е и сбирката от племенни маски от пет континента. „Ювал“ помещава и уютна, дървена библиотека с литературната сбирка на Меснер, застлана с меки килими и отоплявана от порцеланова печка, на която са изрисувани повечето от върховете, изкачени от Меснер. Допълнителна забележителност е малка зоологическа градина с високопланински животни, а съседната ферма по италиански стандарт предлага за покупка пресни и екологично чисти продукти.

Вижте още: Райнхолд Меснер: Вярвам, че аз съм строителят на собствената си съдба

ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ

 меснер музей
снимка: Messner Mountain Museums

Музей „Доломити“ е позициониран на 2181 м в старо укрепление от Първата световна война. Отваря врати през 2002 г. Колекцията разказва за вертикалния, скален свят на Доломитите – родната планина на Меснер, и тяхното покоряване във времето – исторически преглед на постиженията на алпинисти и изследователи. Наричана още „музея в облаците“, сградата предлага панорамна гледка на 360 градуса към най-големите върхове на планината (Monte Schiara, Monte Agnèr, Monte Civetta, Marmolata, Monte Pelmo, Tofana di Rozes, Sorapis, Antelao, Marmarole). Изкуството също намира своето място с огромна селекция на картини, датиращи от Романтизма до днес, и фокусирани единствено върху релефа и формите на Доломитите.

ЛЕД

Messner Mountain Museum
Messner Mountain Museum

Музей „Ортлер“ (създаден през 2004 г.) се намира в подземна структура на един от хълмовете в италианския ски курорт Зулден. В него Меснер представя своята идея за леда, който може да хипнотизира с изящество, да крие опасност или да разказва легенди. Колекцията показва артефакти от експедиции до Арктика, Антарктика, Еверест, огромен брой художествени репрезентации на лед, изображения и символи на снежни народи и снежни хищници. През 2016/2017 г. музеят помещава временно изложение, посветено на злощастната участ на Ърнест Шакълтън и екипажа му на Елефант Айлънд през 1916 г. Архитектурата е дело на Арнолд Гап, който интерпретира темата за леда чрез огромна цепнатина в тавана на сградата (стъклена витрина), която вкарва в залите светлина и гледки към връх Ортлер (3905 м.). А ресторант с име „Йак и йети“ гощава посетителите с хималайска кухня.

Вижте още: Райнхолд Меснер – повелителят на планините

ПЛАНИНСКИ НАРОДИ

Ripa музей меснер
снимка: Messner Mountain Museums

Музей „Рипа“, построен през 2011 г., се намира в малкото италианско градче Брунико, отново в убежището на стар италиански замък. В него Меснер се съсредоточава върху културата на народите, „отгледани“ от планината – шерпи, тибетци, монголци, хуни, както и върху автентичното население на Алпите. Подземията на замъка помещават редица интересни изложби, свързани с всекидневието на тези народи. Част от тях са зала с макети на различни домове (за кукли) на планински племена от Патагония, Перу и Кандахар; зала на тибетските музикални интрументи; на различните оръжия на инките; зала на древните плавателни съдове. Структурата на музея е новоизградена под земята специално за целите на музея от трима напредничави архитекти, като целта е отново автентичността на замъка да бъде съхранена. През лятото „Рипа“ събира планинските народи на едно място и на живо, на специални форуми за културен обмен, водени от Меснер.

ЧОВЕКЪТ СРЕЩУ ПЛАНИНАТА

Firmian музей меснер
снимка: Messner Mountain Museums

Музей „Фирмиан“ се намира в центъра на Южен Тирол, град Болцано и е завършен през 2006 г. Изложенията са разпръснати между стените на старинна крепост, този път на повърхността. Колекцията проследява развитието на алпинизма – от зараждането на човешкото желание за покоряване на планината до съдбата на значимите планински изкачвания. Тук експонатите са предимно артефакти – стари географски карти, исторически предмети, пощенски картички, планинарски книги, туристически сувенири, голяма част от които документиращи начинанията на самия Меснер. „Фирмиан“, кръстен на околния район, помещава и временни годишни изложения, както и редовни социални събития на открито, включително филмови прожекции на планинарска тематика.

Вижте още: Райнхолд Меснер: Сам срещу планината

ТРАДИЦИОНЕН АЛПИНИЗЪМ

Музеят на Меснер на връх Кронплац
Снимка: ZAHA HADID ARCHITECTS

Музей „Коронес“ е коронният проект на Меснер (името означава корона на латински), с който той приключи серията от музеи – тъй като е изчерпал казусите. Сградата, завършена през 2015 г., се намира на самия връх Корнплатц (2275 м), в района на голям ски курорт. Нейната колекция разказва за традиционния алпинизъм, като поглежда към някои близки и далечни върхове – Heiligkreuzkofel, Geislerspitzen, Matterhorn, Cerro Torre и K2. Отвътре постройката лута посетителите в лабиринт от експонати, докато не ги изведе пред величествена панорама – подобно на пътя към планински връх. Отвън огледални витрини мултиплицират околния пейзаж. Проектът е дело на международно известния архитект Заха Хадид. Както всички останали сгради, тази е проектирана да има минимален екологичен отпечатък.

ОЩЕ за музея на Корнплатц може да прочетете тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.