Отбор ориентировачи победиха в XCo Adventure Cup

0
 

Сподели

Shares

Xco Adventure Cup 2010 - Старт на състезанието, 8:15ч. / фотография: Камелия Атанасова

“Ilina.bg” – отборът с номер 8 на Кирил Николов и Иван Сираков, стана първи на провелото се на 25 септември в Боровец състезание XCo Adventure Cup. Те успяха да изминат почти 100-километрото трасе само за 12 часа 30 минути и 40 секунди, въпреки множеството препятствия по пътя. Още на първия етап от състезанието, който включваше ориентиране в гъста гора, голяма част от участниците бяха затруднени и настъпилото масово объркване до голяма степен предреши изхода от надпреварата. Фактът, че двамата победители са носители на златни и бронзови медали от световни и европейски първенства по ориентиране и се състезават за норвежки отбори, няма как да не е бил от значение при този първи решаващ момент. И все пак, финалът беше оспорван, защото само на 200 метра след първенците и едва с 2 минути разлика във времето пристигна отборът с номер 1 „Brownteam Велико Търново“ на Йордан Стоянов и Николай Димитров.

Xco Adventure Cup 2010

Участниците трябваше да се справят не само с препятствията по пътя, включващи трекинг, бягане, планинско колоездене, скално катерене, ориентиране и оцеляване във високата планина, но и с неблагоприятните метеорологични условия. При минаването на въжен парапет над скалния ръб Трионите под връх Мусала, отборите бяха неприятно изненадани от внезапно влошаване на времето – силно намалена видимост, дъжд и ниски температури. В крайна сметка от 16 стартирали отбора финишираха едва 4, а останалата част от участниците се отказаха на различни етапи от състезанието, главно преди колоезденето и катеренето. На трето и четвърто място се класираха „Team Pleven” – Цветомир Младенови и Емил Борисов, и „ФМИ“ – Петър Пировски и Цанко Стойков.

Състезанието не мина и без спасителна акция – отбор „Ягодка“ – Дамян Димитров и Йордан Димитров, се загубиха под връх мусала и бяха издирвани в продължение на четири часа. За щастие инцидентът приключи без последствия за състезателите.

Четирите финиширали отбори получиха екипировка и оборудване на спортните марки Silva, Gerber, DirectAlpine и Ortik, които правят своя старт в България в магазините на XCoSports.

Xco Adventure Cup 2010 - Финала на състезанието / фотография: Камелия Атанасова

Xco Adventure Cup 2010 - Награждаване / фотография: Камелия Атанасова

360º се срещна с победителите веднага след финала на състезанието, за няколко бързи въпросчета.

От кога се занимавате с ориентиране?
Кирил Николов : Аз от шестнайсет годишен. Сега съм на 27.

Кой беше най-бруталния момент от състезанието?
Ilina.bg: Сега пак ще си говорим за клека (смях). Това беше трудно, защото беше неочаквано. Добре, че беше в началото и не бяхме с колелетата там. Като попаднахме в морето от клек, имах желанието да остана там, но знаех, че все някога трябва да излезем.

Подготвяхте ли се специално за състезанието?
Кирил Николов: Единствено ходихме да ни обучат как се пускат рапели.
Иван Сираков: Аз лично карах няколко пъти колело, понеже по принцип нямам и не карам, а трябваше да свикна все пак.

И след клека всичко беше окей, така ли?
Ilina.bg: Да, ние дори не хванахме гадното време. Хората зад нас казаха, че валяло, но нас не ни хвана. Очаквахме дори да е доста по-студено, имахме прекалено много дрехи, няколко килограма повече в раниците, които не използвахме. А то, особено след хижа Мусала надолу като се пуснахме, си беше направо топло.

Кое е следващото състезание, на което ще участвате?
Кирил Николов: Аз си участвам редовно, сега например заминавам за Франция и Швейцария, където има две световни купи. Ние си тренираме и участваме непрекъснато, с това си се занимаваме. Само в България има над 80 състезания годишно, като на най-голямото се събират над 800 човека. Това е може би един от най-масовите спортове тук, след леката атлетика.

Какви са най-големите ви постижения?
Кирил Николов: Най-големият успех ми е шесто място на световно първенство миналата година, и шесто на европейско през тази година. С норвежкия ми клубен отбор спечелих най-голямата щафета в света по ориентиране, която е 1500 отбора по 7 човека. Всяка пролет съм си там, защото разполагаш с много повече, за да тренираш. Там всяка една тренировка ти дава много повече от едно състезание в България, за конкурениция говоря. Физически можеш да се подготвяш навсякъде, но технически там имаш много повече възможности и условия.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.