Краси Георгиев на Пирин Ултра

0
 

Сподели

Shares

След 30 ултарамаротона, от Камбоджа до Арктика, Краси Георгиев е тук за първото си състезание в България

В полунощ на 22 срещу 23 септември бягащият на ултрадълги разстояния Краси Георгиев ще стартира от гр. Банско в опит да измине 150 км с тичане през Пирин за по-малко от 50 часа. Той е един от участниците в първото издание на състезанието „Пирин Ултра“.

Понастоящем Краси живее в Уайоминг, САЩ, и до момента е завършил над 60 маратона (42 км) и 30 ултрамаратона (над 100 км). Участвал в състезания по бягане на ултрадълги разстояния на места от Арктика до Камбоджа. Имал е късмета да е сред малкото хора, завършили легендарния Marathon Des Sable (240 км бягане из мароканската пустиня) и ултрамаратона Brazil 135+ (257 км в джунглата), както и да тича заедно с будистки монаси в Азия и масайски племена в Източна Африка.

Краси Георгиев на маратон в Камбоджа
Краси Георгиев на маратон в Камбоджа

След някои от най-тежките състезания по бягане в света, Краси е в България, за да участва в първото си съревнование в страната. Той, заедно с още 22 бегачи, ще се опита да премине през планинското трасе в Пирин с дължина 150 км, при това за възможно най-кратко време. Маршрутът прекосява някои от най-емблематичните места в планината, а положителната му денивелация (общо изкачване) е близо 11 000 метра.

„Трасето изглежда главозамайващо. Нямам търпение да стартирам. Пирин е планина, която винаги ме е привличала с грубата си красота. Състезанието, което предстои в нея, ще ми даде възможност да я опозная. Интересно е и, че „Пирин Ултра“ започва през нощта. Има някакво спокойствие в това да тичаш заобиколен от тишината на нощта, навлизайки дълбоко в транса на бягането и изчиствайки главата си от мисли.“ – разказва Краси преди старта на първото си състезание в България.

Краси започва да тича на 30-годишна възраст, когато е пушач с наднормено тегло и изключително нездравословен начин на живот. Въпреки това той бързо открива, че иска да се занимава с този спорт – „обичам чувството да бъда свободен, да нахлузя маратонките и да изчезна след като изляза от входната врата“. Започвайки с разходки в парка, той постепенно се увлича по тичането и увеличава дистанциите. Така достига до състезанията с ултрадълги дисциплини, които много малко хора в света са успявали да завършат.

Краси Георгиев на Marathon des Sables в пустинята Сахара.ь
Краси Георгиев на Marathon des Sables в пустинята Сахара

„За мен ултрамаратоните не са просто тичане, те са метафизично изпитание, в което тялото и духа се променят. Прекрачват се граници, до които иначе няма как дори да достигнеш, а в същото време опознаваш себе си. В този спорт много по-добре опознаваш и другите, хората край теб, които ги боли същото толкова и са готови за оцеляват също като теб. На всички състезание по света, на които съм бил, участвам, защото искам да откривам нови и прекрасни места. Дали ще е в Азия, Полярния кръг или някъде в пустинята, светът, в който живеем е изключителен и съм намерил своя най-добър начин да го виждам и поемам в себе си“ – споделя Краси.

Краси Георгиев, на маратон в Полярния Кръг
Краси Георгиев, на маратон в Полярния Кръг

А за предстоящата година Краси има планове, които са повече от впечатляващи. Сред тях е участие в известния като най-тежък ултрамаратон в света – Badwater World Cup, който се провежда в Долината на смъртта, САЩ, при температури, достигащи 50 градуса на въздуха и до 90 градуса на асфалта. Краси обаче мисли не просто да финишира по 217-километровото трасе, а да го направи два пъти, връщайки се към старта.

В програмата му за 2017 г. влизат и други тежки състезания. Едно от тях ще бъде броени дни след Badwater. В средата на август Краси планира да се включи в The High – бягане из Хималаите в Индия. 15 дни след високопланинското състезание той трябва да слезе на морското равнище, за да направи обиколката на средиземноморския остров Корсика, която е 1000 км. Очакват го и още около 15 състезания по света с дължина 160 км всяко. Сред по-големите планове на Краси е и една негова многогодишна мечта – прекосяване на ледения континент Антарктида. Въпреки екзотичните предизвикателства, които Краси си отправя, той често се връща в България и вече има не само планове за участие в състезания тук, но идея за по-голям проект в страната през пролетта на 2017 г.

Повече за Пирин Ултра вижте тук

Пирин Ултра

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.