Лятото на един ски шампион

0
 

Сподели

Shares

Станимир Беломъжев е един от хората с най-големи успехи на световния подиум, що се отнася до зимни спортове. Малко преди началото на новия активен сезон се срещнахме с шампиона, за да разберем повече как се готви за следващите предизвикателства, какво да очакваме от него през зимните месеци и дали е скучал през лятото.

Станимир Беломъжев

ВИЗИТКА:
Роден на 16 февруари 1988 г. в Троян
Двукратен световен младежки, трикратен европейски за мъже и двукратен вице световен шампион за мъже
Три златни медала от първото Световно студентско първенство по ски ориентиране, Русия, 2016 г.
Бронзов медал от Европейското първенство по ски ориентиране 2016 г.

Станимир Беломъжев

Какво прави един състезател по ски ориентиране през лятото?
Аз съм от тези състезатели, които обичат да има разнообразие, за да може да се натоварват различни мускулни групи и да не се получава отегчаване от тренировките. При мен лично по-голямата част от лятната ми подготовка протича на Белмекен. Там има възможност за каране на ролкови ски, за колоездене (шосейно и маунтинбайк), бягане, гребане, плуване, силова подготовка. А иначе през времето, когато не съм в лагерна обстановка, обичам да бъда с приятелите си. Всичко, свързано с природата, ми е любимо – преходи, плуване и скокове в реките, катерене, парапланеризъм, къмпингуване.

Спортът за мен е всичко. Ако не беше той, аз нямаше да бъда този човек. Ако мога да го опиша с три думи, то това са: щастие, свобода и приятелство.

С какво те привлече точно тази разновидност на ските?
Ски ориентирането е спорт, който съчетава ски бягане и ориентиране и за него не са необходими само физически качества, а трябва да се намери балансът на бягане и мислене. Да се запази концентрация и да се взимат адекватни решения, когато често организмът работи в смесен или дори анаеробен режим и пулсът е много висок. Цялата информация за маршрута и следите се получава 15 секунди преди старта, когато състезателят получи своята карта. Това е и доста екстремен спорт. Понякога се случва да се преминава през много стръмни и опасни спускания, където се изисква много добра техника на владеене на ските.

Станимир Беломъжев

Участваш и на състезания по маутнинбайк ориентиране – разкажи ни малко повече за този тип ориентиране?
Маунтинбайк ориентирането е може би най-бързо развиващата се дисциплина в спорта ориенитиране, и започна да става много популярно в Европа и света в последните 10 години. Идеята е същата, както и на лятното, и на зимното ориентиране. Има състезателен маршрут от определен брой контролни точки, в зависимост от дисциплините – спринт, средна, дълга, щафети. Състезателят получава картата (нормална топографска карта с подсилена пътна мрежа) 15 секунди преди старта и ориентирайки се по нея, трябва да премине през всички контролни точки по обозначения ред. Състезателят, преминал най-бързо през маршрута, печели. Придвижването се случва на висока скорост и са нужни бързи рефлекси.

А как протича подготовката ти за зимния сезон?
Мисля, че за момента всичко върви по план. С моя баща и личен треньор Иван Беломъжев направихме три много добри лагера дотук. Началото на подготовката започна в моя роден град Троян, където има добри условия. През месец юни бяхме на глетчера Дахщайн в Австрия, едно от най-добрите места в света за практикуването на ски бегови спортове. След това бях на лагер на Белмекен. До края на подготвителния период остава и най-важната част от подготката ми – лагер на Белмекен през септември, след това отново в Австрия през октомври и ноември и декември в Скаднинавието на ранен сняг.

Станимир Беломъжев

Какво ти предстои този сезон?
Сезонът започва в края на месец номеври и началото на месец декември със стартове от Световната ранглиста в Скандинавието. През януари ни предстой Ski-O Tour – шест старта за 8 дни в три държави – Швейцария, Лихтенщайн и Австрия. Началото на февруари е Европейското първество във Финландия. В края на същия месец е и CISM (Олимпийски игри за военнослужещи) в Сочи, Русия. Първата седмица на месец март започва Световното първенство в Красноярск, Русия. Освен в тези стартове, планираме да взема участие в държавните първенства по ски ориентиране, ски бягане, а може би и биатлон.

Какви са очакванията ти?
Очакванията ни (моите и на баща ми) са за добри класирания. Не е сигурно дали ще може да обезпечим подготвката и екипировката, която ни е нужда, за да бъда на световно ниво, но ще се постарая да бъда максимално концентриран през целия сезон. Ще насоча всички усилия към Световното първенство. Надявам се да бъда здрав, без контузии и да успея да защитя честта на държавата ни.

Станимир Беломъжев

Интервюто със Станимир Беломъжев е част от брой ЕСЕН 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, от тук може да го поръчате на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

ЕСЕН 2016

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.