Легендата Фред Беки

0
 

Сподели

Shares

Фред Беки (роден под официалното име Фридрих Волганг Беки) заслужено носи своя легендарен статус. Катерач, планинар и автор на книги и гидовници, Фред е направил стотици първи изкачвания, повече от всеки друг американски катерач.

Роден през 1923 г. в Дюселдорф, Германия, Фред е едва двегодишен, когато семейството му емигрира в САЩ. 13-годишен опитва за пръв път катерене по скалите край Сиатъл, и без да иска, открива страстта си, на която отдава целия си живот.

Фред Беки

Въпреки че завършва бизнес администрация, и започва работа в печатарската индустрия, Фред бързо разбира, че работата пречи на катеренето. Напуска, и започва да работи като шофьор на камион, за да му остава повече време за скали. Но дори това време се оказва недостатъчно. В един момент Фред разбира, че нищо друго не му е толкова важно, колкото катеренето. Не да се ожени, не да има деца, не да гони кариера или финансова стабилност – само и единствено планините и катеренето.

Фред Беки

На негово име е кръстен връх Беки в планинската верига на Аляска. А самия Фред Беки продължава да се катери дори на преклонните 90 години.

Фред Беки

Вдъхновил поколения от катерачи не само с рекордните си изкачвания, но и с начина си на живот, сега Фред Беки е обект на документален филм, разказващ историята му.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.