Велокарнавалите по света

0
 

Сподели

Shares

Първият карнавал с велосипеди в София беше на 24-ти септември 2016, но на много места по света отдавна се радват на подобна пъстра забава.

карнавал с велосипеди, велокарнавал
снимка: The Gazette

Южната ни съседка Гърция ни изпреварва с няколко години и с няколко дни. Скромно велошоу се превръща в истински фестивал за последните седем години, като предлага комбинация от изложения и различни тематични събития за придвижващите се с колело. Тази година велофестът в Атина се провежда от 16 до 18 септември.

Преди седем години колоезденето се завръща в гръцките градове. В продължение на много години хората на колело не са често срещана гледка по гръцките улици, но постепенно заявяват присъствието си силно и категорично. Екипът на MBike, първото списание за колоездене в Гърция, решава, че е крайно време за Атина да отпразнува и насърчи тази нова тенденция.

Фестивалът става пресечна точка за всеки, който е част от света на колоезденето – вносители, производители, велосипедни магазини и потребители. Организират се специални събития за различни възрастови групи, като целта е в забавленията да се включват все повече деца, за които колоезденето да стане част от ежедневието.

Велокарнавалите по света
снимка: The Gazette

В Солун пък през март се проведе колоритен велокарнавал. Събитието събра изобретателни колоездачи по улиците на гръцкия град за седми път.

И отвъд океана колоездачите са на почит. В американския град Колорадо Спрингс една добра новина за велосипедистите се превърна в повод за подобен карнавал – трансформацията на известен мост във велоалея миналата година. В пъстрото събитие се включиха около 300 деца и възрастни. „Искаме събитието и мястото да станат любими на семейства с деца“, заяви Ники Маккомси, изпълнителен директор на неправителствената организация „Деца на колела“.

Велокарнавалите по света
снимка: The Gazette

Маскирани и костюмирани колоездачи показаха уменията си, качени на странни велосипеди, по време на карнавал за откриването на веломост и в Портланд, щата Орегон.

Велокарнавалите по света
снимка: The Gazette

А в Оукланд се провежда едно от най-зрелищните байк партита в света. Карнавалът East Bay Bike започва пред 2009г. Целта е участниците да се чувстват свободни да карат, да танцуват и основно – да се забавляват и да са щастливи. Провежда се всеки месец. Колоездачите се срещат на определено място, карат между 15 и 25 километра, а маршрутът се променя всеки път. Участниците се подготвят с осветени като диско топки колела, музика и тематични костюми. Подобни карнавали се организират и в Сан Франциско, Лос Анджелис и Сан Хосе.

Велокарнавалите по света
снимка: The Gazette

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.