Да бягаш по стъпките на Крали Марко

Маратон по планинско бягане в Македония

0


Дата на събитието: 24.09.2016

Сподели

Shares
По стъпките на Крали Марко
Ултрамаратон „По стъпките на Крали Марко“

Сред изникналите вече доста възможности в България за проверка на личната издръжливост при бягане, блясва една интересна алтернатива от съседна Македония – ултрамаратон по стъпките на фолклорния герой Крали Марко. Състезанието ще се състои в уикенда на 24-25 септември и носи 4 точки за Ултра трейл Монблан.

Събитието се провежда в района, където навремето (през 14 в.) е царувал Марко Мърнявчевич, владетел на Кралство Прилеп, по настоящем град Прилеп. Най-дългото от четирите трасета за бягане, от 90 км, минава през крепостта Маркови кули, издигната на скалисто планинско възвишение над самия град, както и през върхове с открити гледки към равнината и няколко диви селца. Общата денивелация е 4300 + метра. Местността представлява уникален пейзаж от голи хълмове покрити с грамадни скални канари, а по тъмно направо прилича на земя от далечна планета.

Бегачите от спортен клуб TREX организират събитието за шеста поредна година, но ултра трейлът е съвсем прясно въведение. „По стъпките на Крали Марко“ включва още три бягания – от 31, 16, 1 км, последното предвидено за деца. Интересът за участие е голям – хвалят се с бегачи от 13 различни нации, а тези от България са втори по бройка след македонците. Възможна е регистрация на място, а всеки записал се получава 50 % отстъпка за тандемен скок с парапланер от въпросния хълм.

Подробности – на сайта на събитието.

Повече за природните тайни на град Прилеп ще откриете в статията „Катерачният остров над Пелагония“ в брой ЛЯТО 2016 на списанието. Ако искате да си набавите стари броеве, които сте пропуснали – свържете се с нас и ще ги получите на преференциална цена. А за в бъдеще – най-добре се абонирайте, толкова е лесно.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.