8–ми Национален MONTANA Графити фест

0


Дата на събитието: 26.09.2010

Сподели

Shares

В рамките на фестивала през целия ден на 26.09 ще се проведе финалният кръг на Националното състезание за графити. До финала ще бъдат допуснати 10 екипа или самостоятелни райтъри. Първият етап ще бъде рисуването на скица по зададена тема, за което участниците ще разполагат с 1 час. След като приключат, започва същинската част от финала – рисуване на живо върху стени. За арена на финалния кръг ще бъдат използвани както винаги огражденията на Паметника край НДК. Всички финалисти ще разполагат с еднакъв набор от материали, продукти на испанската MONTANA Colors. Не се допуска използването на смесени техники като четки, аерограф и т.н. Наградният фонд на фестивала е осигурен от партньорите на събитието – магазини „На Тъмно“, „VANS“, „CANYON“, MONTANA COLORS. Голямата награда за един от райтърите ще бъде пътуване до Барселона, посещение на единствената фабрика в Европа за графити материали, както и графити сесия с райтъри от Испания на място.

8 – ми  Национален MONTANA Графити фест

Eко кампания „Сливи за смет”
В рамките на 8–я Национален Монтана графити фест ще се проведе уникална кампания, организирана от магазини ”На Тъмно”, съвместно с Екобулпак. В специално разположени контейнери за разделно събиране на отпадъци всеки, който изхвърли своя боклук на правилното място, ще получи подарък от „На Тъмно”. Значки, тениски, чорапи, панталони са само част от подготвените изненади. Кампанията има за цел да напомни на младите хора как и къде да изхвърлят разделно своите отдадъци. Почистването на района около НДК е другата цел на организаторите.

Специални гости
Специални гости на фестивала ще има и тази година. След като през 2009 г. специално за феста пристигна DILK – един от основоположниците на графити сцената в Англия, тази година участието ще бъде балканско – MSER от Румъния и TURBO от Турция. Румънският райтър спечели националния фестивал на Румъния преди месец. Гостът от Турция е един от първите артисти на графити сцената от съседната страна. И двамата ще бъдат включени в журито, а по-късно през деня ще демонстрират собствените си възможности пред публиката.

Детска работилница „Графити”
На специална стена най-малките почитатели на уличното изкуство ще могат да се пробват, както и да рисуват под наставленията на двама от най-опитните български райтъри – ARSEK и ERAZE. С продуктите на най-добрите марки за графити – Монтана – Испания и ON THE RUN – Германия, децата ще имат възможност да опитат на живо как се правят графити. Освен това ще бъдат запознати с различните техники на рисуване, историята на графитите, специфичните особености на стиловете и т.н.

Други интересни случки

Цирк CUMBO – на живо пред публиката ще бъдат представени артистите от пътуващата формация. Жонгльорство, акробатика, клоунада, ходене по въже са само някои от атракциите, които ще забавляват посетителите на Графити феста.

Огнено шоу – във вечерните часове около „На Тъмно” сцената ще се вихри огнена феерия. Огнени танци, изпълнени от Naria Inri Magaria, са друг акцент в програмата на фестивала.

POWER JUMP шоу – Power Jump е ново и модерно изобретение в света на екстремните спортове, което позволява на всеки спортист да вдигне адреналина си. Power jump е подходящ за момчета и момичета, за възрастни и деца, които искат да се забавляват или просто обичат екстремните и активни приключения. Под ръководството на опитни треньори всеки желаещ ще може да се пробва.

BMX демонстрация – като част от уличната култура, присъствието на BMX ездачите е неизбежно. Демонстрация – състезание за най-добър трик ще съпътства следобедните часове на фестивала.

„На Тъмно” сцена

Като своеобразно продължение на фестивала „SPIRIT OF BURGAS” този път сцената ще бъде разположена край паметника до НДК. Групите, които ще веселят публиката, са както познатите от Бургас ОГИ 23 – весел пънк-рок, Q-CHECK – пънк, ска, чалгамуфин, така и по тежките FYELD – една от най-концертиращите групи у нас. ATILA заедно с SHANO CREW ще представят хип-хоп сцената от крайните квартали на София, а дебют на „На Тъмно” сцената ще направят ELECTRIC DRAGON с будещата любопитство смесица от рап, пънк и нинтендо звуци музика. За общото музикално настроение ще се грижи и DJ MAD BEAR, също познат от бургаския фестивал.

Организатори на фестивала са Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства ”Радар” и магазини ”На Тъмно”, с подкрепата на Община София.

Партньори: Montana Colors – Испания, Canyon, VANS, Everlast

Медийна подкрепа: БНТ – „13+”, в-к „Стандарт”, AVTORA.COM, сп.360°, IMPULSE.BG

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.