Възпитай силата на духа

0
 

Сподели

Shares

Малко или повече джудото може да бъде екстремно. Няма как да не усетим прилив на адреналин, ако ни измятат няколко пъти на пода и ни „понабият” малко.

„Но не е на първо място бойно изкуство, а система за възпитание…” – казва Пламен Петров, а аз започвам да се срамувам, че дори съм си помислила подобно нещо.

Джудо

 

Започва да тренира джудо, запален от баща си, който също активно се занимава със спорта. Влиза в залата още като малък, а от 10-годишна възраст започва да тренира усилено. Очевидно е започнал да се чувства на мястото си там, щом остава и до днес. Запален е от идеята да можеш да научаваш нови неща за себе си, за характера си, да развиваш уменията си (не само физическите, но и онези, които помагат на духа ти да израсне), да спортуваш и да бъдеш здрав и да предаваш наученото натам. Сега иска да запали и други, вероятно защото знае колко много може да им даде спорта.

Джудо

Първите тренировки в джудото Пламен прави в „Шун Джудо Клуб” при треньора Свилен Скерлев, където остава и до днес. И, ако днес в клуба тренират много и различни по възраст, професии, интересни хора, то в началото това съвсем не е било така. Когато прекарваш по няколко часа на ден в залата обаче, започваш да влагаш по малко и по повече в нея, в спорта – тренираш по-усилено, започваш да се грижиш за поддръжката, разпространяваш идеята.

В момента в клуба тренира голяма група от малки деца, разделени в три възрастови групи, едни от най-добрите състезатели на България, както и хора, които посещават залата за разтоварване, за да поддържат физически тонус, и за да бъдат активни. Без значение дали тренират професионално, или за удоволствие обаче, всички хора, посещаващи тренировките, се сблъскват със ситуации, в които научават повече за себе си, за другите, усъвършенстват самодисциплината си и се превръщат в по-добри хора.

Тази година клуба има петима шампиони, а отделно „събира” награди от международни състезания. Ивелина Илиева, която тренира в „Шун Джудо Клуб” тази година става втора на Европейско първенство.

Джудо

Когато питам Пламен защо продължава да тренира в тази зала и защо и ние да отидем точно там, ми отговаря кратко, но логично: „Защото има добра среда, добри условия и най-вече – добри треньори” – три най-важни характеристики. Самият той се занимава като треньор с една от групите деца, но споделя, че работата с тях понякога може да бъде доста предизвикателна, защото постоянно трябва да привличаш вниманието им с нещо и да задържаш фокуса върху случващото се. Разбира се, тренировките са разнообразни и съобразени с възрастовата група и нивото на подготовка на трениращите, като при децата например са съставени от множество игри.

Продължаваме да си говорим и разбирам, че джудото е било създадено като възпитателна система. Когато става въпрос за битката, спаринга, това е бойно изкуство, но много по-дълбоко в същността на спорта стои идеята за възпитанието и самовъзпитанието. Ситуациите в залата започват да ти дават качества като увереност, мотивация, работа в екип, „защото без партньора си не можеш да направиш нищо” и най-вече дисциплина, а това са качества, които помагат не само в джудото, а и във всеки друг спорт – от сърф до катерене, и в живота.

Джудо

Дори да звучи идеалистично, има и реални доказателства. Нашият герои освен, че тренира джудо, кара лонгборд и лети с парапланер. Твърди, че бойният спорт му е помагал в много ситуации, в които практикува останалите и особено набляга на паданията: „Преди да започнеш да се биеш, в джудото се научаваш как да падаш. Трябва да си подготвен за момента, в който те „изхвърлят”. Така че, аз знам как да падам и когато практикувам другите спортове и това е от полза.”

Казва последните думи буквално, но и метафора е напълно допустима, защото преди да е бойно изкуство, спорт, джудото е възпитателна система, която ти дава физическа и още по-важно – психическа сила. Научаваш се да падаш, но така, че още преди да се окажеш на земята, вече си събрал цялата съществуваща сила, за да се изправиш.

Джудо - Пламен Петров

„Шун Джудо Клуб” се намира в София, ж.к „Дианабад“, ул.“Пимен Зографски“ №3. Повече информация за залата и клуба можете да намерите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.