НОВ ЖИВОТ ЗА СТАРИТЕ ЗАСЛОНИ: „Караиваново хорище“

0
 

Сподели

Shares

Три емблематични примера за това как вместо да чакаме някой да свърши работата, най-добре сами да запретнем ръкави. Както са започнали навремето нашите баби и дядовци туристи – „с волни пожертвования и доброволен труд“. От любов към Планината.

Заслон "Караиваново хорище"

Ела с мен в гората… да оправим вратата

Заслон „Караиваново хорище“ се намира в Елено-Твърдишката планина на 1100 м н.в. Това, което го прави специален, е фактът, че представлява една от възловите точки за почивка по легендарния маршрут „Ком-Емине“. За съжаление заслонът от години се намира в плачевно състояние – в него може да се нощува само при аварийни ситуации. И така до пролетта на миналата година, когато членове на ТД „Ойларипи“ се заемат с реновирането му. Първоначално това е просто идея, но идеята бързо прераства в план за действие – през май месец е извършен първоначален оглед, определени са вида и количеството на необходимите за ремонта материали, избрано е подходящо трасе за извозването им. Местната общност в лицето на Краси Гергов веднага се отзовава да помогне за транспортирането на дървения материал.

В един дъждовен есенен ден седмина ентусиасти се стоварват на поляната пред заслона, „въоръжени“ с триони, чукове, длета, метли и лопати. Лошото време не може да ги откаже. Буквално в рамките на един уикенд е почистен покривът и е положена хидроизолация, заслонът е почистен, стените са дезинфекцирани с гасена вар, мебелите (маса, пейки, нарове), както и счупеният прозорец и липсващата врата, са възстановени. И така заслонът от съборетина в пущинака възвръща първоначалното си предназначение: да подслонява.

Караиваново хорище

Ремонтът на заслон “Караиваново хорище” е част от мащабната инициатива „Ком-Емине. Пътеводителят“, зад която се мяркат познати лица. Живко Момчев, автор на Пътеводителя, е един от тях: „Като цяло тенденцията е да възстановим системата от заслони по билото на Стара планина така, че тръгне ли турист по маршрута „Ком-Емине“, да има гарантирано приемлива нощувка. Цялата идея е да реновираме заслоните сами, на доброволни начала, с дарения. Наистина има добри хора и ако човек се осмели да сподели идеите си, винаги ще се намерят съмишленици“.

Живко и приятели смятат да отидат още по-далеч, като се опитат да построят заслон „от нулата“ в последния етап на Ком-Емине. Засега това е само идея, но знае ли човек. За повече информация следете сайта на Дружеството или профила в социалните мрежи. А ако искате да подкрепите инициативата „Ком – Емине. Пътеводителя“ и ремонта на з. “Караиваново хорище”, можете да се сдобиете с тениска срещу минимално дарение от 12 лева.

ВИЖ ОЩЕ:
НОВ ЖИВОТ ЗА СТАРИТЕ ЗАСЛОНИ: „Голям Кадемлия“
НОВ ЖИВОТ ЗА СТАРИТЕ ЗАСЛОНИ: „Руен“

Истината е, че всичко зависи от самите нас – дали ще създаваме или ще рушим, дали ще заварим поредната съборетина или уютен дом в пустошта. И ако изобщо можем да говорим за рестарт, той със сигурност започва първо в главите ни.

Статията „Нов живот за старите заслони“ е част от брой ПРОЛЕТ 2016 на Списанието. Ако искате да си набавите стари броеве, които сте пропуснали – свържете се с нас и ще ги получите на преференциална цена. А за в бъдеще – най-добре се абонирайте, толкова е лесно.

Пролет 2016

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.