Покорителка на големи вълни

    0
     

    Сподели

    Shares

    За да успееш в това, с което си се захванал, е необходимо нещо повече от това просто да свършиш работата си добре. Всичко започва оттам да откриеш мечтата си, след това да вложиш в нея цялата си отдаденост и накрая да останеш „на линия” въпреки трудностите. Ако накрая завършиш влюбен в това, което правиш, значи си достигнал едно от най-големите си постижения в живота.

    Maya Gabeira
    Снимка: @mayagabeira

    Мая Габейра открива призванието си в сърфа. Когато е тийнейджър, разкъсван между проблемните взаимоотношение на родителите си и буйното израстване, тя започва да търси нещо, което наистина да обикне да прави, нещо, върху, което да се фокусира изцяло. Повлияна донякъде от тогавашния си приятел – сърфист, Мая се пленява от океана, вълните и емоцията, която я връхлетява при всеки досег с водата.

    Родена е в Рио де Жанейро, Бразилия, но малко след като навършва 15 години самостоятелно се мести в Австалия, където се потапя изцяло в сърф културата: „Тогава разбрах, че искам да обиколя света и да сърфирам”, казва Габейра. Родителите ѝ обаче не били очаровани от решението ѝ и за да я накарат да се прибере вкъщи, отказват да ѝ помогнат с каквото и да било. Вместо да се върне в Рио, младата авантюристка се мести в Хавай, където започва да изживява сърфистката си мечта.

    Maya gabeira
    Снимка: Brian Bielmann/Red Bull Content Pool

    Днес, Мая Габейра е позната като една от най-успешните сърфистки в света. Отдадеността и любовта ѝ към спорта бързо дават резултати – през годините Габейра успява да се наложи като сърфист, който с успех преследва големи вълни на всякъде по света. Тя е единствената жена, която печели наградата на Billabong XXL за най-добро представяне четири поредни години. Печелила е и наградата на ESPY за Атлет на годината при жените, но и до днес едно от най-големите ѝ постижения остава това, че през 2009 г. успява да „хване” близо 14-метрова вълна, с което поставя рекорд за най-голяма вълна, карана от жена.

    Още в началото на кариерата си, Габейра се насочва към преследването на огромни вълни. Именно тази цел – да бъде една от малцината, успели да карат по едни от най-опасните и страховити вълни в света, отвежда младата сърфистка в Назаре, Португалия през 2013 година. И сякаш, за да изпита духа ѝ и за да провери дали Мая е наистина толкова отдадена на спорта, съдбата я подлага на изключително сериозно изпитание.

    Maya Gabeira
    Снимка: Maya Gabeira

    Вълните на Назаре са едни от най-опасните в света. Не само, че стават големи, но и обикновено „атакуват” попадналите в обсега им от всички страни в мощна и нестихваща поредица. Мая Гебейра влиза смело сред нестихващите пориви, но това почти коства живота ѝ.

    Сърфистката чупи крака си, след като мощните вълни го изтръгват от страповете на борда. Инцидентът започва да се развива доста бързо и скоро Мая се оказва „притисната” от океана за ужасяваща серия от четири поредни вълни, които не ѝ позволяват да излезе на повърхността. От удавяне я спасява партньорът ѝ – Карлос Бурле, който успява да достигне до нея и да я изведе на брега, където да бъде реанимирана. В следващите месеци и години следват няколко операции – освен крака Габейра наранява и гърба си и лицето, а за да се завърне отново във водата, смелата девойка трябва да „проходи” в сърфа отново.

    Maya Gabeira
    Снимка: Hugo Silva/Red Bull

    Мечтата ѝ да живее сърфирайки и да хваща едни от най-големите вълни в света, продължава да върви редом до Мая въпреки инцидента. Само две години след случилото се във водите на Назаре, Габейра отново се връща на същото място, за да се опита да „покори” и тези вълни. Този път обаче, вместо да се впусне директно в преследване на големите вълни наблюдава морето, промените, приливите и отливите. Следи линиите, по които се движат вълните, силата, с която „атакуват” и честотата. Подготвя се за най-голямото предизвикателство в живота си и междувременно се влюбва и в Назаре: „Имала съм любовни афери с различни вълни в различни време от живота ми.” – казва сърфистката, когато се опитва да обясни защо отново се е върнала. Но още допълва, че Назаре е мястото, на което сърф кариерата ѝ е била спряна и, за да продължи отново, трябва да започне именно оттам.

    Сподели

    Shares

    ВАШИЯТ КОМЕНТАР

    Моля, въведи твоят коментар!
    Моля, въведи твоето име тук.