Твърде горещо за спорт?

0
 

Сподели

Shares

Летният зной може да откаже дори най-силния дух, когато се стигне до спорт на открито. Ако обаче сте от хората, чиято мотивация трудно би се сломила, дори когато живакът в термометъра се опитва да избяга на по-прохладно място, ще ви е полезно да напълните главата си с малко полезна информация.

rock-climbing-690674_640

Ако се чудите дали да прекъснете активната си програма и да се откажете от спорт на открито през лятото, не си намирайте оправдания, а по-добре обърнете внимание на т.нар. „топлинен индекс“ (съотношението между температура и влажност на въздуха). Това колко ще ви бъде трудно и колко пот ще пролеете, ако се раздвижите навън, не зависи само от показанията на термометъра. Важно е да се има предвид каква е влажността на въздуха в комбинация с температурата, както и вятъра. Лоша комбинация, колкото и странно да звучи за някои хора, е горещото и сухо време. То може да се окаже опасно не само поради риск от прегряване, но и заради по-лесната заблуда, която създава.

running-1477863_640

Спортуващите на открито в такива условия често не осъзнават колко горещо е всъщност. Причината – потта им се изпарява много по-бързо, отколкото когато навън е влажно. По този начин, ако не са взели предвид условията, те по-лесно могат да се окажат прегрели и дори дехидратирани, без дори да са го осъзнали. За да намалите рисковете за здравето си при горещо и сухо време, се препоръчва да следите показанията на термометъра, да приемате повече течности и най-вече – да се научите да усещате и „разчитате“ сигналите, които ви дава тялото. Не са за пренебрегване и спортните напитки, които съдържат полезни минерали. Целта им е с тях да наваксаме загубеното чрез потенето и да помогнат за възстановяване на баланса в организма.

cyclists-1534907_640

Това, че когато навън е горещо и сухо, може да се окаже опасно за спорт, съвсем не означава, че когато е влажно е обратното. Дори напротив – с увеличаване на относителната влажност, ефективността за изпотяване и охлаждане на тялото намалява. Когато влажността на въздуха е висока, потенето изглежда по-обилно и се задържа по-лесно върху кожата. По този начин охлаждащата функция на потенето намалява, защото идеята е влагата да се изпарява върху кожата и така температурата на тялото ни да се саморегулира. Когато обаче върху кожата ни се натрупа голямо количество влага, която не се изпарява, дори и времето да не е много горещо, ефектът се губи.

man-731900_640

Ето и няколко съвета, които да имате предвид при спортуване на открито, когато топлинният индекс е висок:

– Приемайте достатъчно количество вода. Това означава, че винаги трябва да имате напитки на разположение, а не да ги приемате само преди и след спортуване.
– Имайте предвид, че в момента, в който вече почувствате жажда, най-вероятно вече сте се обезводнили. Не чакайте това да се случи.
– Следете каква е температурата на въздуха, ако сте по-дълго време на открито.
– Ако спортът ви го позволява, използвайте проветрива шапка против слънце.
– Ако не се налага, избягвайте най-горещите часове на деня. Оставете спорта за свежите сутрини и прохладните вечери, както и за места като планините.

Колкото и съвети да ви даваме обаче, има много „зависи“ в тази тема. Зависи от спорта. Зависи от екипировката. Зависи от това колко „корав“ си. Зависи от организма. Зависи дали обичаш да си намираш оправдания.

ВИЖ ОЩЕ: 5 идеи за оцеляването в градска жега

hiking-1249275_640

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.