Да подкрепим изграждането на трасе за Олимпийски БМХ

1
 

Сподели

Shares
Трасе за Олимпийски БМХ
снимка: mpora

Ако сте заклет колоездач, следите изкъсо развитието на велосипедния мотокрос или просто ви е грижа за развитието на този вид спорт в България, включете се в петицията на Българския Колоездачен Съюз!

Целта е изграждането на ОЛИМПИЙСКИ БМХ на територията на София.

А подписът на всеки един е важен, защото ще помогне за получаването на желания терен за това от Столична Община.

Можете да дадете подкрепата си тук!

Трасе за Олимпийски БМХ

Изграждането на трасе за ОЛИМПИЙСКИ БМХ е изключително важно за развитието на велосипедния спорт във всички негови дисциплини и направления. Велосипедите са относително достъпни, а първите състезатели започват още на 4-годишна възраст.

Планираният терен се намира в Южния парк, непосредствено до хотел Хилтън и вече години наред пустее, а асфалта отдавна е превзет от бурени и дървета.

Трасе за Олимпийски БМХ
снимка: mpora


Какво представлява дисциплината Олимпийски БМХ?

Велосипедният мотокрос, по-известен със съкращението BMX, е дисциплина от колоездачния спорт, възникнала в САЩ в края на 1960-те год. През 1977 г. е създадена Американската велосипедна асоциация като национална организация за разрастващия се спорт.

Международната федерация по BMX е основана през април 1981 г. Първият световен шампионат се състои през 1982 г. BMX е включен в официалните дисциплини на Международния колоездачен съюз от януари 1993 г.

Детският BMX днес е сред главните събития на годишните летни X Games, а най-малката възрастова група в Олимпийския BMX започва едва на 4 години.

През 2003 г. Международният олимпийски комитет включва BMX сред олимпийските спортни дисциплини за Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. Едно от най-посетените събития в игрите през 2012 в Лондон беше именно надпреварата в дисциплината BMX.

Трасе за Олимпийски БМХ
снимка: mpora

Предимства и ползи от изграждането на трасе за Олимпийски BMX

* Олимпийският характер на дисциплината предполага реализирането на спорт за високо майсторство и провеждането на престижни международни прояви, включително Европейски и Световни първенства;

* Относително лесната достъпност до трасето и относително евтините велосипеди, с които се практикува предполага развитието на масов спорт за хора от всички възрасти, особено сред деца, младежи и подрастващи;

* Изграждането на специализирано трасе за BMX ще запълни една многогодишна празнота в развиването на колоездачния спорт, като част от градската среда и градската култура;

* Дисциплината има изключително зрелищен характер, което неминуемо привлича деца, младежи и подрастващи, а спортът е естествена превенция на зависимости от всякакъв характер;

* София като Европейска столица на спорта през 2018 ще предостави на гражданите и гостите си възможността, освен ежедневното практикуване на дисциплината, да приеме и прояви с престижен характер, част от календарите на Европейския и Международния колоездачни съюзи;

* Зад реализирането на проекта застават всички колоездачни клубове в България, техният представител в лицето на Българския колоездачен съюз, както и Европейския, Балканския и Международния колоездачни съюзи.

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.