Как се скача от 7600 м без парашут?

0
 

Сподели

Shares

„Не е за мен!“

Да си го признем – това е начинът, по който 99,9999% от хората ще реагират, ако някой ги попита биха ли скочили от самолет от над 7600 метра височина. Без парашут. И без уингсют.

И все пак, след две години подготовка, един човек не само отговори „да“, но и записа името си сред тези на най-смелите авантюристи.

От 7600 м без парашут
снимка: AP

42-годишният скайдайвър влезе в историята със скок от 7620 метра без парашут. След 2-минутно свободно летене с около 190 километра в час той успешно се приземи в мрежа, разпъната от четири крана.

От 7600 м без парашут
снимка: Heaven sent

Единственият му шанс за оцеляване беше именно да уцели мрежата, с размери 30 на 30 метра или една трета от футболно игрище, окачена на 60 метра над пустинята в Южна Калифорния. Трябваше да насочи тялото си към мрежата, докато е в свободно падане, използвайки само въздушните течения около него.

„Ще излъжа, ако кажа, че не съм нервен“, призна Айкинс преди да се качи в самолета. А първите му думи от земята бяха: „Почти левитирах, невероятно! Това нещо просто се случи!“

От 7600 м без парашут
снимка: AP

Зрелищното изпълнение беше предавано на живо по американски телевизии.

Истината е, че първоначалната реакция на Люк също е „не“. Безумното предложение идва от негов приятел, а отговорът е предвидим: „Имам жена и дете и още ми си живее“. Две седмици по-късно Айкинс се буди посред нощ с решението да опита.

От 7600 м без парашут
снимка: Mark Davis/EPA

Зад нечовешкото му постижение обаче стоят не толкова смелост, лудост и авантюризъм, а най-вече сериозна и последователна подготовка. Всичко в скока е изчислено до милиметър. А вграден GPS в каската му помага да следва най-точната траектория.

42-годишният скайдайвър скача за първи път с парашут на 12-годишна възраст. Четири години по-късно прави своя първи скок самостоятелно. До момента има над 18 000 скока. Баща му и дядо му са скайдайвъри, а жена му има 2000 скока.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.