Иван Железаров: рекордьорът под вода

1
 

Сподели

Shares

Иван Железаров е човекът, прекарал най-дълго време под вода, с което осигурява още едно българско знаме в книгата на световните рекорди.

Разкажи ни кой е Иван Железаров – световният рекордьор за най-дълъг престой в солена вода?
Иван Железаров е на 27 г. от Пловдив, по принцип заниманието му е инструктор водолаз във водолазен център Марина, завършил хуманитарна гимназия и Пловдивския университет.

Как се реши да предприемеш това начинание?
Видях една статия за предишния рекорд, който е 48 часа и реших, че би било удобно да го комбинирам с юбилея, който празнува нашата организация НАУИ – става на 50 години тази година и се получи добро съвпадение на числата, 50 часа + 50 години НАУИ. Така се роди идеята за подновяване на световния рекорд.

Прави ли някаква специална подготовка?
Правихме различни тестове, за да установим как ще се чувствам при дългия престой, слава Богу, бяхме предвидили повечето неща, които можеха да се случат и опитът беше наистина успешен.

Допреди този рекорд, колко беше личният ти рекорд за най-продължително стоене под вода?
От порядъка на 7-8 часа. Не съм седял толкова дълго досега.

Баща ти е изключително опитен водолаз, как реагира той като му съобщи за намеренията си да подобриш световния рекорд?
Прегърна идеята доста бързо и лесно, той си пада по такива идеи. За него човешкият дух е нещо неограничено, всичко зависи от нагласата ни. Той е много „за“ такива неща, с които доказваме, че сме свободни и всичко зависи от нас.

Кое в поведението на тялото ти те изненада най-много през тези 50 часа?
Беше ми много студено по някое време, а по принцип никак не обичам студа на сушата, но съм най-доволен, че успях да издържа на студа и това много ме радва.

Как поддържаше баланса на тялото си? Сух неопрен ли ползва?
Да, със сух неопрен бях, главата и ръцете ми бяха мокри постоянно, там бях с мокри ръкавици и мокро боне. През повечето време плувах, стремях се да се движа и да държа тялото си топло, имаше моменти, в които свалях плавниците и се разхождах наоколо, както едно време са правили първите водолази.

Какви активности цъка под водата?
Играхме морски шах, имам две табла, които са изписани с най-различни послания, даваха ми логически задачи, играхме една японска игра с три завити кукички, които трябва да се навържат една с друга. Като цяло екипът се стараеше да ме занимава и да не скучая.

Скука имаше ли?
Не, екипът се грижеше за мен постоянно.

Спа ли?
Успях да дремна, не точно да поспя. В такива моменти е важно да има хора, които да наблюдават състоянието ти.

Какво показаха изследванията на лекарите, след като излезе от водата?
Показаха, че съм напълно здрав. Имайки предвид дългия престой под водата, при излизането ми те се бяха подготвили добре при евентуална хипотермия от ниската температура и възможността да бъда дехидратиран.

Остана ли нещо, което искаш да направиш под водата?
Под водата могат да се правят много неща. Това, което направих, е само едно от тях. Времето е пред нас.

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.