ХОРАТА ЗАД МАРКИТЕ: Мат Казума Киношита

0
 

Сподели

Shares

Мат Казума Киношита е роден и израснал в Хаваи. Нещо учудващо, че вече повече от 30 години се занимава с дизайн и каране на сърф? Не мислим. Мат се качва на дъската едва осемгодишен, а когато е на 10, получава първия си ръчноизработен сърф, дело на легендарния хавайски шейпър Бен Айпа.

“В онези години се събирахме с други хлапета да гледаме как се правят дъските ни и това беше най-невероятното и яко нещо за мен, а шейпърите бяха моите герои. Мечтаех си да стана точно като тях, когато порасна.”

За известно време Мат се отдава на състезателната кариера, постига значителни успехи, дори става шампион на САЩ. Но състезанията не са му достатъчни, не му носят вкуса от есенция на сърфа, чувството, изпитано в онези ранни години. И така, под ръководството на детския си идол Бен Айпа, Мат започва да се учи на изкуството да правиш дъски.

Днес от онези първи стъпки в шейпването, са минали повече от 25 години. За това време Мат е успял да се наложи като един от най-добрите в изработката на сърфове не само в Хаваи, но и изобщо. Непрекъснатия му стремеж да открива нововъведения и да доусъвършенства детайлите, превръща дъските му в емблема. Мат е абсолютно всеотдаден на желанието си да предложи най-доброто възможно, било то като дизайн, технология или материал. Затова не е странно да го видиш в неделя вечер в празната работилница да изпробва нова смола, която може би ще е по-издръжлива или ще пожълтява в по-малка степен. Или да е на плажа, задълбочено наблюдаващ как се представят различните кайтсърфове, уиндсърфове, лонгбордове, падълбордове, замислен за начините, по които една лека промяна в дизайна би могла да промени изцяло представянето им.

“Обикновено се събуждам в един през нощта и работя до шест сутринта, след което отивам да карам. Гледам да съм си свършил цялата работа, докато другите хора са още в леглата, така мога винаги да съм във водата, карайки или обучавайки.”

Да бъде най-добрия в правенето на сърфове – естествено, носещи гордо името му Kazuma – не е достатъчно на Мат. Освен да даде на хората най-добрата възможна екипировка, той иска да им даде и най-добрия възможен старт в спорта и да помогне до колкото е възможно за усъвършенственето им. Затова и от над 15 години Мат е отдаден на работата с деца като треньор, и под неговите наставления са излезли едни от най-прогресивните хавайски сърфисти.

Как се създават едни от най-значимите марки и какви са историите на хората, чието име стои на етикета – ще прочетете в брой ЛЯТО 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

фотограф: Мартин Раднев
фотограф: Мартин Раднев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.