ХОРАТА ЗАД МАРКИТЕ: Мат Хофман

0
 

Сподели

Shares

Мат Хофман

Трудно може да кажем каквото и да било за ВМХ, без името на Мат Хофман да изскочи отнякъде. Той е не само най-добрият карач на рампа в историята на спорта (никой не може да оспори този факт) – но и главният виновник фрийстайл ВМХ-ът да е постигнал развитието, на което се радва днес.

Роден през 1971 г., още на 15 години Мат е невъобразимо добър с колелото – или, по думите на статия в Ride Magazine, “какво може да се каже за човек, на когото не му пука за установените граници и предефинира карането на рампа – на 15 години!”. Само три години по-късно Мат е вече професионален състезател, а днес резюмето му като карач включва не едно или две умопомрачаващи постижения – като например бейсджъмп с колелото от 1000-метрова скала в Норвегия, 8-метровия му еър от 7-метрова рампа (общо около 15 метра над земята), или като близо 100-те трика, голяма част от които неповторени, на които е автор.

“Ако искаш да изживееш всички успехи и удоволствия в живота, трябва да си готов да приемеш цялата болка и неуспехи, които идват с тях.”

Революционните му постижения като карач обаче са не по-малко впечатляващи от успеха му като бизнесмен. Още през 1991 г., едва 20-годишен, Мат е не само професионален състезател, но и създател на две бизнес начинания, които да подпомогнат развитието на спорта – Hoffman Promotions и Hoffman Bikes. Под шапката на първото започва да разработва Bicycle Stunt Series, серии, които дават място за изява на карачите, а когато в схемата се намесва и ESPN, нещата стават наистина сериозни. Hoffman Promotions се трансформира в Hoffman Sports Association, под чиято шапка Мат организира фрийстайл състезания и събития по цял свят, включително X Games.

Hoffman Bikes пък се ражда от желанието на Мат да притежава колело, на което може да повери живота си – а кой друг знае от какво точно той има нужда, от него самия?

“С името ми, изписано на рамката, беше въпрос на лична отговорност да се превърна в маниак по контрола относно всяка една част от Hoffman Bikes.”

Производството стартира през 1992 г. с лимитирана серия от ръчнопроизведени рамки Condor, но само три години по-късно се разраства дотолкова, че започват да произвеждат напълно окомплектовани колелета за масовия пазар, включително модели за начинаещи. През годините – а те никак не са малко, точно 25 до днес – Hoffman Bikes продължава да пази добрата си репутация и бутиковото отношение към детайла и високото качество, по същия начин както в онези далечни времена през 90-те. Всичко това – благодарение на Мат, който и до днес, макар и над 40-годишен, продължава да е движещата сила и основен иноватор в развитието на ВМХ-а.

“Костите заздравяват, мацките си падат по белези, болката е временна, славата е вечна.”

Мат Хофман безспорно заслужава легендарния си статус в ВМХ средите – и в света на екстремните спортове изобщо. Не само заради уникалните му трикове и постижения, и съвсем не заради приноса му към развитието на спорта като производител на колелета, организатор на състезания и спонсор на карачи. Но и поради факта, че е може би единственият човек, успял да се възстанови напълно от стотици сътресения, периодични амнезии, счупени кости из всички части на тялото и няколко операции (през едната от които – на коляното, преминава без упойка и в пълно съзнание). Днес Мат твърди, че е улегнал и кара много по-внимателно. И все пак – когато кара, в каската му има трансмитер, който изпраща смс на семейството му, ако изпадне в безсъзнание.

Как се създават едни от най-значимите марки и какви са историите на хората, чието име стои на етикета – ще прочетете в брой ЛЯТО 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

фотограф: Мартин Раднев
фотограф: Мартин Раднев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.