ХОРАТА ЗАД МАРКИТЕ: Роби Неш

0
 

Сподели

Shares

Роби Неш

Когато чуеш името Неш, първата асоциация е Роби Неш – чудотото на уиндсърфа, най-младият световен шампион и една от личностите, променили из основи водните спортове въобще. Истината е обаче, че за популярността на фамилията отговорност има не само Роби, с неговите десетки титли, впечатляващи трикове и активен начин на живот, отдаден на популяризирането на спорта, но и баща му Рик – без когото нищо от това най-вероятно нямаше да се случи.

Рик Неш е роден през 1940 г. в Калифорния. Учител по професия, сърфист по душа, той използва всяко свободно време да се отдаде на страстта си – било то във водата или в задния двор на къщата си, където се занимава с дизайн и шейпване на сърфове. През 1959 г. среща бъдещата си съпруга Карол, а малко по-късно през същата година успява да хване и най-голямата вълна за времето си – постижение, което заслужено му осигурява място в първия брой на списание Surfer. Калифорния обаче не е достатъчна на Рик, и след поредната прекарана зима в Хаваи, той решава, че е крайно време да се премести там, където условията са целогодишно подходящи.

“Всеки ден, в който си във водата, е добър ден!”

През 1968 г., Рик, Карол и трите им деца по това време – Ранди, Роби и Кристин, се местят за постоянно на хавайския остров Кайлуа. Рик започва работа в местната гимназия, от която му остава достатъчно свободно време, което да прекарва на плажа със семейството си. Няма значение под каква форма, важното е всички да са във водата, постоянно. Именно във водите на Хаваи 11-годишният по това време Роби за пръв път опитва новия по това време спорт уиндсърфинг – и само две години по-късно, той вече печели първата си световна титла и става най-младият световен уиндсърф шампион. Дете-чудо, безспорно, а като доказателство в следващите години, въпреки че се състезава като аматьор, Роби печели световния шампион последователно от 1977 до 1979 г. А след създаването на Професионалната уиндсърф асоциация (PWA), продължава да печели всички световни титли от 1983 до 1991 г.

“Това, което ме мотивираше, когато бях млад, и това, което ме мотивира сега, е като цяло едно и също. Онова чувство на плъзгане и безтегловност.”

Докато Роби развива състезателната си кариера и впечатлява целия свят с триковете и уменията си, баща му Рик продължава да усъвършенства уменията си като дизайнер на сърфове. В малка работилница в гаража на къщата им, той изработва дъски за него самия, за синовете му и приятелите им – и когато на световното през 1978 г. целият свят вижда на какво на способни сърфовете с името Naish, идва и първото сериозно предложение от Mistral. Рик изработва няколко дъски за тях и още на следващата година семейният гараж се оказва тесен, а гимназиалният учител напуска работата си, за да се отдаде напълно на новото си поприще.

80-те и 90-те виждат истинския бум на уиндсърфа. С безпрецедентните успехи на Роби по състезанията из целия свят и развитието на технологиите и дизайна на екипировката, създавана от Рик, името Naish се налага като най-влиятелното в света, в който основните движещи сили са тези на вятъра и вълните.

Роби ще остане завинаги в историята на уиндсърфа – не само като най-младия световен шампион, но с останалите си общо 24 титли, последната от които е от 2014 г., въпреки че вече е над 50-годишен. Но уиндсърфът съвсем не е всичко – през 90-те в търсене на нови предизвикателства, Роби започва да се състезава в тогава все още новия кайтсърфинг, като през 1998 г., става световен шампион в слалома, а на следващата години е първи и в двете дисциплини – слалом и скок.

Днес Роби продължава да е една от най-активните личности във водните спортове и да е по кориците на списанията – последната му такава е от 2014 г. на Standup Paddleboard Magazine. Сред любимите му места, където не пропуска сезон, е легендарният хавайски спот Jaws – една от най-големите вълни на света. А компанията, създадена от баща и син (в която активно участват и останалите членове на семейството), продължава да е един от най-големите производители на екипировка за уиндсърф, кайт и падълборд.

Как се създават едни от най-значимите марки и какви са историите на хората, чието име стои на етикета – ще прочетете в брой ЛЯТО 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

фотограф: Мартин Раднев
фотограф: Мартин Раднев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.