ХОРАТА ЗАД МАРКИТЕ: Фернанд Пецл

0
 

Сподели

Shares

Фернанд Пецл

Фернанд Пецл е роден през 1912 г. и прекарва по-голямата част от живота си в Сан-Измие, малко селце в близост до Гренобъл, Франция, в подножието на Дент дю Крол. За пръв път влиза в пещера през 1933 г. и веднага е завладян от идеята да изследва отвъд познатите граници на пещерите. Три години по-късно среща и сродна душа в лицето на Пиер Шавалие, по това време никому неизвестен пещерняк. Двамата започват не само да обикалят и изследват пещери, но и да търсят начини, по които да подобрят наличната екипировка и да измислят нова такава, която да успее да им помогне да реализират амбициозните си идеи и начинания.

Всъщност, по това време за екипировка в спелеологията трудно може да се говори. Няма нито един специализиран производител на пещерна екипировка, а пещерняците използват каквото могат от другите спортове и го пригаждат за собствените си нужди. Това обаче е крайно недостатъчно за Фернанд и Пиер, които се захващат да променят бъдещето на спорта, на който са се отдали.

В началото Фернанд, по професия механик, се занимава в работилницата си след работно време, експериментирайки с технологии, материали и иновативни системи, които да улеснят достигането му до смятани за недостъпни места и преодоляването на препятствия, които дотогава са възпрепятствали прогреса. Започва, правейки въжени стълби, с които да проникват в пещерите, вместо използваните по това време фиксирани стълби. През 1942 г. двамата с Пиер започват да тестват и въжета, произведени от найлон. Това нововъведение поставя основата за почти всички системи за безопасност в изследванията на вертикала, и не след дълго – през 1950 г. Фернанд Пецл, заедно с Джофри Бергер, успяват да достигнат до най-голямата дълбочина, световен рекорд по това време – 1122 метра.

През 60-те и в началото на 70-те Фернанд продължава с експериментите в технологиите за безопасност, и през 1968 г. изработва устройство за спускане на въжето, по идея на пещерняка Бруно Дреслер. Две години по-късно, заедно с двамата си сина Пиер и Пол, започва и малко производство на екипировка, носеща неговото име – Produits Fernand Petzl. През 1973 г. разработва първия си челник, не след дълго се появява и първата седалка. И voila – съвременната история на екипировката за спелеология, алпинизъм и планинарство, започва да се пише, за да продължи да се разказва десетилетия по-късно.

Фернанд посвещава целия си живот – до смъртта си през 2003 г., на любовта към новите открития, страстта си по неизследваните територии и желанието си да освети и най-тъмните кътчета, да позволи достигането на най-високите, дълбоките или недостъпни точки на земята. Не само алпийските спортове и спелеологията днес нямаше да са същите, но и спасителните дейности, които също продъжават да разчитат на неговите изобретения, нововъведения и подобрения. А компанията продължава да пази онзи пионерски дух, подтикнал Фернанд да продължава да търси и опитва – под ръководството на сина му Пол, израснал в онзи първи склад/офис/производствен цех/магазин в подножието на Дент дю Крол, редом до баща си, изобретателят.

Как се създават едни от най-значимите марки и какви са историите на хората, чието име стои на етикета – ще прочетете в брой ЛЯТО 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

фотограф: Мартин Раднев
фотограф: Мартин Раднев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.