ХОРАТА ЗАД МАРКИТЕ: Кийт Бонтрейджър

0
 

Сподели

Shares

bontrager

“Аз съм инженер, който се състезава. Другите са състезатели, който правят някакви технологични неща.”

Кийт Бонтрейджър е легенда в байк индустрията – и въпреки че историята му започва в мотокрос средите, той завинаги ще бъде запомнен като една от най-вдъхновяващите личности в света на колоезденето.
Роден през 1954 г. в Санта Круз, Калифорния, още 11-годишен Кийт конструира първия си мини-байк, захранван от мотор на косачка. През 1969 г. започва да се състезава мотокрос, като спонсорира участията си с ремонти на мотори, и през следващите десетина години е изцяло отдаден на констуирането, тунинговането и поправянето на машини.

В края на 70-те обаче започват да се проявяват зародишите на онова, което през 80-те години ще се разгърне до неподозирани мащаби – революцията на планинското колоездене. Но едва ли щяхме да говорим именно за революция, не и в подобни размери – не и ако през 78-ма Кийт не се беше запалил по колелетата.

Бидейки инженер по образование и професия, първата работа на Кийт, веднъж зарибил се по колелетата, е да си построи собствено такова – като скритата причина всъщност е, че просто не иска да плати високата цена, която държат велосипедите по това време. Първото му творение е шосеен велосипед, но с опита, който е натрупал в мотокроса, веднага се пренасочва към все още младия и тепърва развиващ се спорт на планинското колоездене. Така още през 1980 г. се ражда и първият му маунтинбайк – а оттам насетне творческата му личност просто избухва.

“Здраво. Леко. Евтино. Избери си две.”

От трите Кийт избира да заложи на здраво и леко. А нововъведенията му през 80-те години – сред които първите едновременно леки и достатъчно издръжливи за планинско колоездене джанти, стоманени рамки и карбонов велосипед с пълно окачване, само за да споменем няколко, го превръщат в култова личност сред все по-множащата се маса от планински колоездачи. Продуктите на Кийт са здрави, издръжливи, с изключително внимание към детайла, съчетаващи в еднаква степен мисълта на инженера и нуждите на колоездача.

“През онези ранни години в Санта Круз, аз правех рамки за хората, които чупеха рамки. Това, което виждате по колелетата ми, тези детайли, които изглеждат индустриално, са резултат от този факт. Ако трябваше да застана зад работата си, трябваше да намеря начин тези рамки да не се чупят.”

Кийт прави всичко сам в работилницата си и няма никакво желание да развива бизнеса си, като го превръща в мултимилионна корпорация. За негово щастие, през 1993 г. TREK, които току-що са закупили Gary Fisher, изкупуват дела на Кийт от Bontrager Cycles, като го оставят начело като президент да прави това, което разбира и обича – дизайн и тест на части за колелета, без стреса на бизнеса и финансовите проблеми.

Как се създават едни от най-значимите марки и какви са историите на хората, чието име стои на етикета – ще прочетете в брой ЛЯТО 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

фотограф: Мартин Раднев
фотограф: Мартин Раднев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.