ХОРАТА ЗАД МАРКИТЕ: Пийт Кабрина

0
 

Сподели

Shares

Роденият и израснал в Кайлуа, Хаваи, Пийт Кабрина има силна връзка с океана. Нищо чудно, че от ранна детска възраст започва да кара хавайка. 80-те обаче идват и носят със себе си уиндсърфа, а Пийт не остава по-назад и веднага се отдава на новия спорт. Не след дълго Пийт вече е професионален състезател, и печели първата си световна титла, а в следващите две десетилетия Пийт е сред хората, които дефинират професионалния уиндсърф с невероятния си стил и умения, до 1985 г, когато става световен шампион в уиндсърфа и си завоюва място в историята завинаги. Но историята не свършва дотук.

Пийт Кабрина

Липсата на качествена екипировка по това време кара Пийт сам да създава дъски и аксесоари, които ще подобрят представянето му. Така, в малък магазин в задния му двор, се ражда марката Cabrinha, под чието име той започва да прави дъски за уиндсърф и да развива страстта си по водния спорт и дизайна едновременно.

Първата любов обаче ръжда не хваща, и сякаш неизбежно Пийт се завръща към хавайския сърф. В началото на 90-те той е част от група сърфисти, отдадени на идеята да разгърнат максимално потенциала на сърфа, да разрушат основите на онова, което е познато и да открият нови възможности за развитие и мислене извън кутията. В резултат на ежедневните им опити да измислят и изпробват нещо ново и невиждано дотогава, се раждат сърфът със страпове и тегленето с въже. За да достигнат до вълни, преди смятани за невъзможни за каране, те започват да използват плавателни съдове, които да ги теглят, и стават известни на света като The Strapped Crew.

С новите си изобретения и техники, на групата й хрумва още нещо – да карат най-големите вълни в света по начин, по който никой дотогова не го е правил. За късмет на Пийт и приятелите му, точно в Хаваи се намира един все още малко известен спот. Разположен на северния бряг на Мауи и до голяма степен непознат дори за местните, този спот има митичната слава на едни от най-големите вълни на планетата. Да, точно така, днес всички знаем за Jaws, но времето, за което говорим, е някъде в началото на 90-те.

С помощта на джет и сърфове със страпове, Пийт Кабрина и The Strapped Crew атакуват чудовищните вълни.

“Още първия ден на Jaws стана кристално ясно за всички, че достигайки до тези вълни, теглейки се с джетове, ние може да уловим, и – да се надяваме – да караме всеки един размер вълна, която океанът ни изпрати.”

На 10 януари 2004 г. Пийт Кабрина успява да улови и да кара най-голямата вълна в историята на сърфа – 21-метрово чудовище, което му осигурява наградата Billabong XXL и го вписва в световните рекорди на Гинес. Вълна, която носи маса, еквивалентна на водата от 54 басейна с олимпийски размери.

Но Пийт определено не е човек, който ще лежи на стара слава. За трети пореден път в живота си той се отдава на нов, не по-малко вълнуващ воден спорт. Този път това става с появата на кайтсърфа, а общото отново е неуморната страст, стил и изключителни умения, които влага Пийт. И тук той отново открива предизвикателство не само за спортния си дух, но и за творческата си същност. Кайтсърфът е толкова ново занимание, че нуждата от качествена екипировка е крещяща. Така години след онзи малък магазин, в който за пръв път се появява марката Cabrinha, през 2000 г. тя започва своето същинско съществуване, движена от непоколебимия дух на Пийт. Днес, 16 години по-късно, тя е водещата марка в производството на екипировка за кайтсърф, а Пийт не спира да работи в посока усъвършенстването, популяризирането и подпомагането на спорта – дали като кайтсърфист, фотограф, художник, графичен дизайнер или просто като човек, обикалящ света с крилото си. Естествено, марка Cabrinha.

ВИЖ ОЩЕ: Пийт Кабрина – да уловиш вятъра

Как се създават едни от най-значимите марки и какви са историите на хората, чието име стои на етикета – ще прочетете в брой ЛЯТО 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

фотограф: Мартин Раднев
фотограф: Мартин Раднев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.