Най-бързата катерачка

0
 

Сподели

Shares
Най-бързата катерачка
снимка: Grit and Rock

Това се казва да бъдеш във форма! Майка на две деца стана най-бързата жена, изкачила най-високата планина на всеки континент и достигнала двата полюса – всичко това за седем месеца и 19 дни.

Сега тя е една от само четиримата души в света, завършили някога тази експедиция в рамките на една година. Парадоксът е, че е била кръгла нула по физическо като ученичка.

42-годишната Маша Гордън от Лондон премина успешно предизвикателството Explorers Grand Slam.

Най-бързата катерачка
снимка: Grit and Rock

Тя започва да се катери по време на майчинството си преди седем години. Сега няма достатъчно висока планина, която да я спре. Завършва предизвикателството с три месеца по-бързо от предишния рекордьор. И се сдобива със световен рекорд на Гинес за най-бързата жена, изкатерила върховете на всичките седем континента.

Най-бързата катерачка
снимка: Grit and Rock

Непобедимата катерачка достига последния връх Денали в Аляска на 11 юни. Първо покорява Килиманджаро в Африка, следва Винсън в Антарктида, преминава Южния полюс, катери Аконкагуа в Южна Америка, Карстенц в Австралия, Елбрус в Европа, достига Северния полюс, Еверест в Азия и Денали в Северна Америка.

Най-бързата катерачка
снимка: Grit and Rock

Всичко това изисква постоянно пътуване, над 150 нощувки в палатка, три седмици на ски и оцеляване при минус 40 градуса на полюсите.

Най-бързата катерачка
снимка: Grit and Rock

Спомените от детството на Маша Гордън изобщо не предполагат, че тя някога ще е способна на подобни спортни подвизи.

„Физическото е единственият предмет, по който съм се проваляла в училище. Не можех да прескачам препятствия, не покривах норматива за тичане, нямах никаква координация“, спомня си Маша.

Тя преживява тотална метаморфоза след раждането на второто си дете. Приятелка я запалва по катеренето. „Направих го, за да вляза във форма по време на майчинството. Първата ми реакция обаче беше: катерене?!? аз?!“

Най-бързата катерачка
снимка: Grit and Rock

Маша вижда резултатите много бърза и катеренето се превръща в нейната страст.

„През следващите седем години до днес, съм практикувала безброй пъти скално катерене и катерене по лед“, казва най-бързата катерачка.

Най-бързата катерачка
снимка: Grit and Rock

Първата й експедиция е до Аконкагуа. Единствено тя от цялата група изкачва върха. След успешните си няколко изкачвания се озовала в забавна позиция.

„Осъзнах, че ако покоря няколко планини бих подобрила световния рекорд. И за мен, като жена, като едно момиче, провалило се по физическо, това звучеше невероятно, почувствах се замаяна. Помислих си: трябва ли, ще се осмеля ли? И го направих“, казва Гордън.

Най-бързата катерачка
снимка: Grit and Rock

Убедена е, че способността й да завърши това предизвикателство се крие във всички работещи майки.

„Всичко, което е необходимо, е издръжливостта, която ние жените имаме в тонове, когато сме на 30-40 години, защото сме съчетали раждането и отглеждането на деца с кариерата.“

Най-бързата катерачка
снимка: Grit and Rock

По думите й безкрайните нощи, прекарани в успокояване на плачещо бебе и последвалите натоварени работни дни опитомяват ума и развиват основните мускули.

Една от скритите ползи на експедицията за Маша е способността да преживяваш много време с малко багаж. „Превърнах се в експерт по използването на само един чифт резервни дрехи. Никога не нося три куфара, така или иначе, но осъзнах, че не е нужно да пера дрехите си всеки ден. Багажът ми трябваше да е изключително лек, защото носех всичко сама. Станах безмилостна към събирането му.“

Най-бързата катерачка
снимка: Sharpie Markets

Това изиграва и лоша шега по време на изкачването на връх Денали. Екипът й има храна за три дни, а лошото време удължава катеренето с още ден. Изкарват само с няколко енергийни блокчета.

Но чувството, че може да загуби живота си, я обхваща най-силно по време на изкачването на Еверест.

„Вървях нагоре в планината, а не бях спала предишната нощ. Стълбата ни се счупи и трябваше да останем на малък леден мост в продължение на четири часа между четири и осем сутринта.“

Най-бързата катерачка, майка
снимка: Grit and Rock

След завръщането си рекордьорката на Гинес даде старт на благотворителна програма, която да вдъхва увереност и издръжливост на тийнейджърките на възраст между 12 и 16 години.

А какво следва за самата нея? След заслужена семейна почивка в Коста Рика и Перу, Маша, която е родена в Русия, ще катери непокорен досега връх в Непал.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.