Почистване в НП „Пирин“

0


Дата на събитието: 29.08.2016

Сподели

Shares

За осемнайсета поредна година Сдружение „За Земята” ще проведе традиционното почистване на защитени територии.

Тази година доброволческата инициатива ще се проведе в дните между 29-и август и 6-и септември и ще обхване трасета от Национален парк „Пирин”.

Почистване на НП "Пирин"
Снимка: „За Земята“

Боклукът на Националния парк ще бъде „атакуван” от две групи, които ще се движат по маршрутите: з. Спано поле – х. Каменица – х. Пирин и х. Безбог – х. Тевно езеро – х. Пирин. Целта е да бъдат почистени основните туристически пътеки, да бъде прекратено съществуването на бунища в близост до хижи и заслони и непочистваните отдавна планински трасета да бъдат оставени във вида, в който трябва да бъдат винаги.

От „За Земята” търсят доброволци, които да се включат в почистването за целия период или дори само за няколко дни. Ако искате да се присъедините към някоя от групите по двата маршрута, можете да се регистрирате тук.

Освен това Сдружението не отказва помощ и за организацията преди самото почистване. Ако искате да станете доброволец, който да помогне с закупуването и доставката на продукти, разпространението на информация, подготовката на информационни материали и други, пишете на k.naidenov@zazemiata.org.

Можете да се включите в събитието и като готвач, който да зарадва доброволците или като съобщите за наличието на отпадъци в НП „Пирин”.

Тевно езеро
Снимка: Владимир Георгиев

Таксата за участие в почистването и тази година е 10 лв. като събраните средства са дарение, което се използва за финансиране на настоящето и следващото чистене.

По време на почистването пък, организаторите осигуряват за всички участници:

– места за свободно къмпингуване;
– вкусни вегетариански гозби;
– работни ръкавици;
– чували за боклук;
– други организационни дреболии;
– предвидени и непредвидени хубави мигове и много хубави спомени;

От 1999 г. кампанията на „За Земята“ за почистване на защитени територии обхвана всички национални паркове в България, като събраните и извозени извън териториите им отпадъци надхвърлят 80 тона. Кампанията е уникална с това, че доброволците активно участват в процеса на разпределение на задачите и взимане на решения.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.