Катерене онлайн

0
 

Сподели

Shares

Двама приключенци споделиха в социалните мрежи всяка стъпка от изкачването си на Еверест. Фотографът на National Geographic Kори Ричардс и алпинистът Ейдриън Балиджър показаха на живо в Snapchat какво наистина означава да се изкачиш до най-високия връх на Земята. Американците не оставиха нищо скрито-покрито – от миенето на зъби, невчесаната коса до причината единият от тях да се откаже на финалната права.

снимка: EverestNoFilter
снимка: EverestNoFilter

Изкачването на Еверест е изтощително предизвикателство, но напоследък започнаха все повече да се разпространяват схващанията, че осемхилядникът е лесен за преодоляване, че не е необходима чак толкова голяма подготовка и че всеки, който разполага с достатъчно финансови средства, може да се справи. Кори Ричардс и Ейдриън Балиджър се опитаха да покажат, че изкачването на най-високия връх не бива да бъде подценявано и още повече – предприемано от не достатъчно добре подготвени алпинисти. Освен това обаче, идеята им, наименувана EverestNoFilter, цели да привлече вниманието към Еверест, околностите и Непал, които пострадаха от опустошително земетресение, а впоследствие върхът не беше изкачен нито веднъж.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Първо ново изкачване на Еверест

снимка: EverestNoFilter
снимка: EverestNoFilter

Двамата катерачи прекарват два месеца в базовия лагер, подготвяйки се да покорят върха, като в същото време информират последователите си в социалните мрежи за всичко, което им се случва по пътя. Споделят клипове за най-тривиалните дейности, които всеки върши през деня, но и за всекидневните малки и големи предизвикателства на планината. Показват, например, как се справят със снега, затрупал шатрата им. И през цялото време не губят чувството си за хумор.

снимка: EverestNoFilter
снимка: EverestNoFilter

В един от най-споделяните клипове Ейдриън казва: „Аз просто отворих палатката, за да видя гледката и мисля, че това е връх Еверест, мисля, че това е връх Еверест – потресен съм!“

снимка: EverestNoFilter
снимка: EverestNoFilter

Двамата показват и моментите, в които се борят със себе си, за да продължат изкачването. Кори споделя пред камерата: „Всичко в тази планина ни кара да се чувстваме нищожни! Всичко е огромно, не очаквахме това и сме много уморени!“

Катерачите се опитват да изкачат върха без кислород – нещо, което само 193 души са постигали досега, но за съжаление само Кори успява да стигне до горе. По-малко от 1000 метра преди да покори Еверест Ейдриън е принуден да се върне обратно, защото липсата на кислород започва сериозно да заплашва здравето му.

снимка: EverestNoFilter
снимка: EverestNoFilter

Кори Ричардс и Ейдриън Балиджър са първите алпинисти, катерили Еверест, докато документират стъпките си на живо в социалните мрежи. Направиха го под хаштага #EverestNoFilter.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.